maandag, 21. juli 2014 - 18:10 Update: 21-07-2014 20:52

Reddingsbrigade komt tijdens eerste tropische dagen 2.056 keer in actie

foto van reddingsboot Van Dixhoornbrigade | Van Dixhoornbrigade
Foto: Van Dixhoornbrigade
Den Haag

De Reddingsbrigade kwam in de afgelopen week 2056 keer in actie. 65 keer was dat voor een redding uit een levensbedreigende situatie, waarvan het 33 keer een zwemmer in problemen betrof.

Tijdens de eerste tropische dagen kwamen er bij de reddingsbrigade ook veel meldingen binnen over mensen die onwel waren geworden door de warmte.

Risico's zwemmen in open water worden onderschat

Aan het begin van het seizoen ziet de Reddingsbrigade vaak dat zwemmers zichzelf overschatten en dat de risico’s van zwemmen in open water worden onderschat.  Afgelopen week kwamen op verschillende plaatsen in het land mensen in open water in problemen en zijn er 2 dodelijke slachtoffers te betreuren op plaatsen waar geen toezicht is en die niet als zwemlocatie zijn aangewezen. Zwemmers worden regelmatig verrast door sterke stromingen. Ook bleek de combinatie van alcoholgebruik en waterrecreatie een buitengewoon slechte.

Voor de komende week is wederom mooi weer voorspeld. De Reddingsbrigade wil Nederland graag van het water laten genieten en adviseert daarom vooral te recreëren op plaatsen waar gekwalificeerd toezicht is. Kijk verder goed op de strandborden die bij de strandopgang staan. Let op de vlaggen bij de reddingsbrigadepost en neem de waarschuwingsborden voor gevaarlijke stromingen en muien in acht. Drink daarnaast voldoende water bij warm weer om onwel wordingen te voorkomen en smeer voldoende in tegen verbranding van de huid. Let tot slot goed op je kind, want die kan in de drukte in een fractie van een seconde uit het zicht verdwenen zijn.

De 2.056 hulpverleningen van de Reddingsbrigade in de afgelopen week nader gespecificeerd:

- 49 keer voor zwemmers in de problemen;

- 24 keer werden opvarenden geholpen;  waarvan 9 kitesurfers

- 193 kinderen werden herenigd met ouders/verzorgers;

- 1760 keer werd er Eerste Hulp verleend; 

- 24 keer stonden de vrijwilligers  van de Reddingsbrigade klaar voor ondersteuning aan de collega’s van overige hulpdiensten;

- 6 keer kwam de Reddingsbrigade in actie voor een dier in de problemen.

In totaal was er bij 65 acties sprake van een redding uit een levensbedreigende situatie.

Provincie:
Blik op 112: