vrijdag, 28. februari 2014 - 16:17 Update: 03-07-2014 0:41

Reeën lopen zich dood tegen U-vormig hekwerk

foto van dode ree | Dierenpolitie
Foto: Dierenpolitie
Breda

Donderdag ondernam de noodhulp actie na een melding over vastgelopen reeën op een bouwkavel in Breda. Een ree overleefde het avontuur niet.

Volgens omstanders lopen donderdagochtend een aantal reeën zich vast tegen een U-vormig hekwerk op een grote bouwkavel. Dit probleem speelt al vanaf december vorige jaar nadat het hek geplaatst is. Doordat de bouwkavel niet geheel is afgesloten kunnen de dieren er makkelijk inlopen. Vervolgens zien zij geen uitweg meer en proberen dan in paniek dwars door het hekwerk heen te gaan. Enkele dieren zouden hierdoor al overleden zijn.

Nek gebroken
Voor dit specifieke probleem is de expertise van een dierenagent ingeroepen. Helaas raken de reeën tijdens het zoeken naar een oplossing in paniek en lopen met zeven dieren tegelijk tegen het twee meter hoge hekwerk aan. Hierbij heeft één ree zijn nek gebroken en is overleden. Omdat de natuurlijke migratieroute van het reewild door het hekwerk is doorbroken moet volgens de flora- en faunawet naar een goede uitweg worden gezocht.

Dode ree
Door bemoeienis van de dierenagent is, na samenspraak met de gemeente Breda en Staatsbosbeheer, met de eigenaar overeengekomen dat deze de achterzijde van het perceel richting het bos tijdelijk openzet. Het reewild komt nu niet meer in een onzichtbare fuik terecht en kan weer ongehinderd en veilig naar het bos terugkeren. Als eenmaal het gehele perceel is omheind zullen de reeën vanzelf een andere looproute zoeken.

Provincie:
Blik op 112: