donderdag, 18. september 2014 - 11:33

Regisseur Johan Doesburg neemt afscheid van het Nationale Toneel

Regisseur Johan Doesburg neemt afscheid van het Nationale Toneel
Foto: Nationale Toneel
Den Haag

Regisseur Johan Doesburg neemt aan het einde van dit seizoen afscheid van het Nationale Toneel. Voor die tijd regisseert Doesburg nog twee bijzondere voorstellingen.

In het najaar gaat Blauwdruk voor een nog beter leven in première, een nieuwe toneeltekst van Ilja Pfeijffer, te zien in het gehele land. In het voorjaar maakt Doesburg Genesis, een voorstelling naar het gelijknamige Bijbelboek, in een bewerking van Sophie Kassies, exclusief te zien in Den Haag. 

Johan Doesburg (1955) begon in 1993 als regisseur bij het Nationale Toneel. Vanaf 1997 was hij artistiek leider, samen met Ger Thijs. Van 2000 tot 2011 was Doesburg artistiek directeur van het gezelschap naast algemeen directeur Evert de Jager. Bij het aantreden van Theu Boermans als artistiek directeur in november 2011 bleef Doesburg aan als regisseur. Na meer dan 20 jaar verbonden te zijn geweest aan het gezelschap gaat Doesburg vanaf seizoen 2015-2016 zijn eigen weg als freelance regisseur.

Johan Doesburg regisseerde een groot aantal toneelstukken (klassiekers als Hamlet, Medea, Het huis van Bernarda Alba, maar ook van moderne schrijvers als Sarah Kane, R.W. Fassbinder en Enda Walsh). Zeer succesvol waren zijn boekbewerkingen van o.a. Elementaire deeltjes (2005), Tirza (2010), De prooi (2012) en Het stenen bruidsbed (2014). Veel acteurs sleepten met hun spel in Doesburgs voorstellingen de belangrijkste toneelprijzen in de wacht (Gijs Scholten van Aschat voor zijn rol in Decadence, Victor Löw voor zijn vertolking van Soekarno, Ariane Schluter voor Strange Interlude en Kees Hulst voor Tirza).
 

Categorie:
Provincie: