maandag, 3. maart 2014 - 9:39 Update: 03-07-2014 0:41

Reizigers RET krijgen na afloop rit factuur thuisgestuurd

Reizigers RET krijgen na afloop rit factuur thuisgestuurd
Rotterdam

Vanaf vandaag start in Rotterdam een pilot waarbij reizigers van de RET achteraf een rekening ontvangen voor hun reiskosten.

Tijdens de pilot, die een half jaar duurt, gebruiken steeds meer reizigers de verschillende extra mogelijkheden die achteraf betalen biedt.

Als deze pilot succesvol is, biedt RET deze mogelijkheid na deze zes maanden aan alle klanten aan en kan Trans Link Systems (TLS) ook andere OV-bedrijven ondersteunen bij deze manier van betalen. Daarnaast biedt de techniek van achteraf betalen veel mogelijkheden voor de toekomst van de OV-chipkaart.

Achteraf betalen
Afgelopen maanden werd de mogelijkheid tot achteraf betalen getest met RET-medewerkers. Het komende half jaar testen en verbeteren de RET en Trans Link Systems (TLS) samen met honderden reizigers de nieuwe mogelijkheid tot achteraf betalen van het openbaar vervoer. Voor deze pilot is de RET op zoek naar reizigers met een persoonlijke OV-chipkaart die op saldo reizen. Zij kunnen zich aanmelden op www.ret.nl/abc. Als zij in aanmerking komen voor de proef, krijgen ze achteraf een factuur toegestuurd voor hun reizen. Op deze factuur zijn onder andere de gemiste check-uits zichtbaar, die makkelijk zelf online hersteld kunnen worden. Daardoor is achteraf betalen een goed betaalalternatief voor blinden en slechtzienden. Ook kunnen straks op één factuur de reizen van het hele gezin vermeld worden en maakt de techniek het mogelijk aanvullende OV-diensten, zoals fietskluizen en OV-fiets, achteraf te betalen.

OV-chipkaart ingeburgerd

Het is deze maand vijf jaar geleden dat bij RET de strippenkaart verdween en de OV-chipkaart het enige betaalmiddel werd. Ter gelegenheid hiervan is er een onderzoek gedaan naar de beleving en beoordeling van de OV-chipkaart onder de reizigers in de regio Rotterdam. Uit het onderzoek komt naar voren dat 75% van de reizigers de OV-chipkaart met een 7 of hoger beoordeelt en 83% van de reizigers volledig is gewend aan de OV-chipkaart. Ongeveer de helft van alle reizigers in het openbaar vervoer in de regio Rotterdam reist op saldo. Deze reizigers krijgen in de toekomst de keuze of zij hun reizen bij de RET voor- of achteraf willen betalen.

Toekomst OV-chipkaart
De techniek die bij achteraf betalen wordt gebruikt, maakt het mogelijk dat er in de toekomst niet alleen meer met de OV-chipkaart kan worden betaald, maar ook met contactloze bankkaarten, mobiel en barcode.