dinsdag, 15. juli 2014 - 13:10 Update: 15-07-2014 17:27

Revolutionaire ingreep helpt bloeddruk te verlagen

Revolutionaire ingreep helpt bloeddruk te verlagen
Foto: St. Antonius / Jarno Verhoef
Nieuwegein

In het Hart- en Vaatcentrum van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein is afgelopen maandag een zogenoemd halsslagaderimplantaat succesvol geplaatst bij een patiënt met te hoge bloeddruk. Dit meldt het St. Antonius dinsdag.

Nieuwe techniek
De nieuwe techniek voor de behandeling van mensen met hoge bloeddruk wordt in het St. Antonius  ziekenhuis getest. De hoge bloeddruk van de patiënt was tot nu toe onbehandelbaar. 

Het plaatsen van het implantaat bracht daar verandering in. Het verlaagt de bloeddruk onmiddellijk. De levensverwachting en kwaliteit van leven van deze patiënt verhoogt hierdoor sterk. Het St. Antonius is voorlopig het eerste en enige ziekenhuis in Europa dat deze operatie uitvoert.

In Nederland heeft 10% van de bevolking last van een te hoge bloeddruk. Voor meer dan 550.000 mensen uit deze groep bestaat nog geen oplossing, omdat zij niet reageren op medicijnen of omdat medicijnen ongewenste complicaties geven. Tot nu toe zijn er voor deze mensen weinig oplossingen. 

Ernstige complicaties 
Een blijvend verhoogde bloeddruk kan leiden tot complicaties zoals een hersenbloeding, hartinfarct of orgaanschade. De verwachting is dat door het implantaat de levensverwachting en kwaliteit van leven van deze groep patiënten worden verhoogd.

“Uniek aan deze methode is dat het eigen systeem van het lichaam wordt versterkt. Het maakt dus niets kapot maar zorgt voor extra prikkels in het lichaam waardoor de bloeddruk daalt. Het is een innovatieve oplossing en ik verwacht dat dit implantaat een positieve uitwerking heeft voor grote groepen patiënten”, aldus cardioloog dr. Jan van  der Heyden van het St. Antonius Ziekenhuis. 

Met deze techniek wordt een implantaat (MobiusHD for clinical trial use only) middels een katheter via de slagader in de lies en in de halsslagader aangebracht. Daar stimuleert het implantaat de natuurlijke beweging van de halsslagader wat ervoor zorgt dat er een extra prikkel het zenuwcentrum binnenkomt. Dat zorgt ervoor dat de bloeddruk daalt. 

Van der Heyden: “Bij de eerste patiënt zorgde de relatief kleine ingreep voor een groots effect. Van een zeer hoge bloeddruk, veranderde de bloeddruk naar ‘normaal’, wat natuurlijk perfect is. De vraag is nu hoelang dit effect aanhoudt en wat eventuele risico’s zijn van de methode.”  

De operatie wordt uitgevoerd bij patiënten die bij kennis zijn. Patiënten hoeven slechts twee dagen in het ziekenhuis te verblijven.

Of en wanneer de nieuwe behandeling in gebruik wordt genomen is nu nog niet bekend. De eerste onderzoeksresultaten zullen waarschijnlijk eind 2014 worden gepubliceerd.

Categorie:
Provincie: