zaterdag, 8. februari 2014 - 12:54 Update: 03-07-2014 0:42

Rijkman Groenink verdiende fors aan megawindmolen

Foto van Rijkman Groenink | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Oud-ABN Amro-bestuurder Rijkman Groenink en andere topbankiers hebben in de afgelopen jaren miljoenen van de belasting teruggekregen door investeringen in een mega windmolen in Medemblik.

Dit schrijft de Volkskrant zaterdag na onderzoek dat de krant deed naar de bouw en financiering van de eerste megamolen op het vasteland, de bijna 200 meter hoge windturbine De Ambtenaar.

Het is de bedoeling dat er in de komende jaren veel meer van dit soort windmolens worden gebouwd. Dit om de duurzaamheidsdoelstelling van de oveheid te halen. Maar het was niet bekend dat De Ambtenaar via een ingewikkelde constructie als beleggingsobject  was verkocht aan een groep van 21 bankiers en financieel specialisten, zo schrijft de Volkskrant. Deze bankiers en financieel specialisten hoeven daardoor minder inkomstenbelasting te betalen. Geschat wordt dat de helft van de totale opbrengst van de enorme windmolen bij Medemblik bestaat uit subsidies en belastingvoordelen voor de eigenaren.

Rijkman Groenink zegt in een reactie dat 'zeer veel duurzame projecten' op deze wijze zijn gefinancierd. 'Ideële doelen worden gecombineerd met een redelijk rendement van circa 10 procent,' aldus Groenink. Ook stelt hij 'een klein deel' van zijn hoge belastingaanslag uit 2007 (toen hij zijn aandelen ABN Amro verkocht) terug te hebben gekregen dankzij zijn investering in de molen.

Een deel van de omwonenden is niet blij met de molen, omdat hij zo groot is en geluidsoverlast geeft.