maandag, 14. april 2014 - 10:07 Update: 03-07-2014 0:38

Rijksmuseum trekt massaal nieuw Nederlands museumpubliek

foto van Rijksmuseum | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

In het openingsjaar (her)ontdekten 2.780.903 bezoekers het Rijksmuseum. Vooral de groei van een breed Nederlands publiek is spectaculair. 64% komt uit eigen land. Hiervan zegt 25% zelden of nooit een museum te bezoeken.

Veel waardering in heel Nederland
Niet alleen komen veel Nederlanders voor de eerste keer of sinds lange tijd in een museum. Uit onderzoek (Bron: Hendrik Beerda Brand Consultancy) blijkt ook dat de waardering voor het Rijksmuseum binnen Nederland breed gedragen is. De bezoekers komen uit heel Nederland, maar vooral veel Friezen en Brabanders reisden af naar Amsterdam. De waardering blijkt nauwelijks afhankelijk te zijn van inkomen, opleiding en leeftijd van de Nederlanders.

Hoofddirecteur Wim Pijbes: Wij zijn ontzettend dankbaar dat de Nederlanders het Rijksmuseum zo waarderen en zullen hard werken om dit succes te bestendigen en uit te bouwen. Met de opening van de vernieuwde Philipsvleugel later dit jaar hopen wij het publiek te blijven verrassen met grote en kleine tentoonstellingen.

30% meer buitenlandse bezoekers
Van de ruim 2,7 miljoen komen rond 1 miljoen bezoekers uit het buitenland. Dat betekent 30% groei ten opzichte van de situatie voor de heropening. De grootste groep toeristen komt uit de Verenigde Staten, gevolgd door Duitsland. Rijksmuseum heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke aanjager van de toeristische bestedingen in ons land.

Een museum voor kinderen
T/m 18 jaar is het Rijksmuseum gratis. In totaal zagen 360.750 kinderen uit binnen- en buitenland de Nachtwacht, waaronder meer dan 100.000 Nederlandse scholieren. 6.000 kinderen in familie- of schoolverband deden een activiteit in de succesvolle Teekenschool.

Juni en januari rustige maanden
31% van de Nederlanders boven de 18 jaar wil het Rijksmuseum in de komende twee jaar bezoeken. Voor hen zijn de maanden juni en januari de beste maanden om rijen te vermijden, vooral in de daluren voor 11 en na 15 uur. Het Rijksmuseum is dagelijks open van 9-17 uur.