dinsdag, 25. maart 2014 - 22:25 Update: 03-07-2014 0:39

Rijkswaterstaat bedankt reizigers via Twitter

Foto van politiemotoren op lege snelweg | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Schiphol/Den Haag

Rijkswaterstaat (RWS) heeft dinsdag op Twitter een dankwoord gericht tot de reizigers die het advies van RWS om thuis te gaan werken en de auto te laten staan massaal hebben opgevolgd.

Tweet
Rijkswaterstaat @Rijkswaterstaat 'Advies auto te laten staan tijdens #NSS2014 massaal opgevolgd. Dank daarvoor. Er hebben nauwelijks files gestaan', aldus de tweet. 

Het advies om de auto te laten staan tijdens de NSS is massaal opgevolgd. Daardoor was het tijdens de nucleaire top rustiger op de snelwegen. Er hebben nauwelijks files gestaan. Mensen hebben thuis of elders gewerkt, buiten de spits gereisd of gebruik gemaakt van de langere treinen die de Nederlandse Spoorwegen hebben ingezet. Rijkswaterstaat bedankt de weggebruikers voor het opvolgen van de adviezen. Dat heeft mede bijgedragen aan een succesvol verloop van de NSS.

Veel minder verkeer
Uit cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat er tijdens de NSS in de Randstad veel minder auto’s op de weg waren – soms meer dan 50 procent - dan gebruikelijk. Op de A4 bij Hoofddorp rijden in een normale dinsdagochtendspits ruim 19.500 voertuigen richting Den Haag. Nu waren dat er een kleine 7.000 (bijna 65% minder). Richting Amsterdam worden daar normaal bijna 37.000 voertuigen geteld. Nu bleef dat steken op 17.500 (ruim 50% minder). Ook op de A12 tussen Zoetermeer en Den Haag en de A13 tussen Rotterdam en Den Haag reden ruim 40 procent minder voertuigen. Die afname is terug te vinden in de filelengtes in de spits.

Op een maandagochtend staat er gemiddeld ongeveer 150 kilometer file op de snelwegen. Dat was gisteren 124 kilometer. Op een dinsdagochtend is rond de 130 kilometer file gebruikelijk. Nu stond er 75 kilometer, meest buiten de spits. De dinsdagavondspits verloopt als normaal.

De ervaring van Rijkswaterstaat leert dat bij bijvoorbeeld wegwerkzaamheden 30 procent minder verkeer haalbaar is door intensieve communicatie. Rijkswaterstaat vermoedt dat het percentage nu hoger is uitgevallen omdat in een vroeg stadium is gewaarschuwd voor de verkeershinder en er in de laatste weken voor 24 en 25 maart heel veel aandacht is geweest voor de NSS.

Inzet
Rijkswaterstaat heeft vooraf en tijdens de NSS nauw samengewerkt met in totaal 40 wegbeheerders – gemeenten, provincies en Schiphol – en de politie. Die hebben een verkeersplan opgesteld met een groot aantal maatregelen voor tijdens de NSS. Onder meer 38 omleidingen – lokale, regionale en landelijke - maakten deel uit van dat plan. Daarvoor zijn meer dan 3000 omleidingsborden gebruikt.

Ook zette Rijkswaterstaat ruim 230 weginspecteurs, 240 wegverkeersleiders en 35 bergingsvoertuigen in. De rijstroken op de A4 werden afgezet met een Quick Moveable Barrier, een afzetting van betonblokken, die met behulp van een speciale machine snel geplaatst en weggehaald kon worden. Ook tijdens het afzetten van de route bleef de hinder beperkt.

Afgezette route dinsdagavond
De afgezette route voor de delegaties staat op dit moment nog op de weg. Deze blijft staan totdat de wereldleiders vanuit Den Haag naar Schiphol zijn vervoerd. In de nacht van dinsdag op woensdag wordt de route weer vrijgegeven voor het verkeer.