zaterdag, 1. maart 2014 - 17:14 Update: 03-07-2014 0:41

Van Rijn: Niemand verliest recht op plek in zorg-instelling

Foto van ouderen in zorginstelling | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) heeft zaterdag gereageerd op de berichtgeving van vandaag over het sluiten van zorginstellingen. 'Niemand verliest het recht op een plek in een zorginstelling', verzekert de staatssecretaris.

'Ouderen die nu in een instelling wonen, houden het recht op verblijf in een instelling. Niemand komt op straat te staan. Dat is van het begin af aan het uitgangspunt van mijn beleid en dat van mijn voorganger geweest. Iedere suggestie anderzijds maakt mensen onterecht bang', aldus van Rijn.

'De afgelopen decennia zijn er meer ouderen bijgekomen, maar kozen minder mensen voor een plek in een instelling. De trend is al langer dat mensen in hun eigen omgeving willen blijven en daar de zorg en ondersteuning ontvangen die zij nodig hebben. Het kabinet past het beleid daarop aan: zorg dichtbij en zorg op maat'. 

'Minder mensen in een instelling betekent minder instellingen. In het geval een zorginstelling tot de conclusie komt dat locaties niet toekomstbestendig zijn en niet voldoen aan de wensen van huidige en toekomstige bewoners, dan kan een instelling besluiten om tot sluiting over te gaan'.

'Dat is vervelend voor mensen voor wie de huidige locatie (nog) wel voldoet aan hun wensen en die weliswaar het recht op een plek in een instelling behouden, maar toch moeten verhuizen. Dat is niets minder dan pijnlijk, maar niemand verliest z'n recht op een plek in een instelling', besluit van Rijn.

Categorie: