maandag, 22. december 2014 - 16:17 Update: 23-12-2014 16:22

RIVM: betere kinkhoestvaccin

RIVM: kinkhoestbacterie begint resistent te worden tegen vaccinatie
Foto: Archief EHF
Bilthoven

Onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft aangetoond dat de kinkhoestbacterie is veranderd in de loop der jaren en resistenter is geworden tegen vaccinatie. Dit meldt het RIVM maandag.

‘Zo produceert de bacterie meer toxines en circuleren er nu stammen die één van de drie vaccincomponenten niet meer produceren. Onder deskundigen heerst er dan ook consensus dat kinkhoestvaccins verbeterd moeten worden’, aldus het RIVM.

De stijging van het aantal kinkhoestgevallen wordt veroorzaakt doordat de weerstand die opgewekt wordt door vaccinatie wegebt én doordat de bacterie resistenter is geworden tegen vaccinatie. Dit blijkt uit de RIVM-monitoring van kinkhoest in Nederland over de periode van 1989-2014.

Het RIVM monitort constant de gegevens over kinkhoest om zo de effectiviteit van de vaccinatie tegen kinkhoest in de gaten te houden en de overheid te adviseren over verbeteringen. Uiteindelijke doel: het voorkomen van ernstige ziekte onder baby’s en het verminderen van de ziektelast voor de gehele bevolking. 

Categorie:
Provincie: