vrijdag, 31. oktober 2014 - 10:04 Update: 31-10-2014 10:52

RIVM:handhaving rookverbod kan mogelijk met luchtmonsters

Handhaving rookverbod mogelijk met luchtmonsters
Foto: EHF
Bilthoven

Het naleven van het rookverbod wordt op dit moment nog gedaan door inspecteurs die de betreffende ruimten bekijken en met de neus ruiken. Volgens het RIVM bestaan er ook draagbare en gebruiksvriendelijke apparaten om luchtmonsters te nemen.

‘Deze luchtmonsters kunnen inspecteurs van de NVWA ondersteunen bij het bepalen of het rookverbod is overtreden’, meldt het RIVM vrijdag na onderzoek. 

‘Met de apparaten kan een luchtmonster worden genomen, dat daarna in het laboratorium geanalyseerd wordt. De concentratie tabaksrook wordt dan bepaald door de omgevingslucht te analyseren op de stoffen nicotine en 3-Ethenylpyridine, die beiden in tabaksrook zitten’, aldus het RIVM die vervolgonderzoek aanbeveelt om te achterhalen hoe de bemonsteringsmethode het best in de praktijk kan worden toegepast.

Het rookverbod is ingesteld om blootstelling aan tabaksrook te voorkomen op de werkplek, in het openbaar vervoer en in publiek toegankelijke ruimten. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de NVWA, die erop toeziet dat de tabakswet wordt nageleefd. 

Categorie:
Provincie: