zondag, 16. november 2014 - 15:25 Update: 16-11-2014 15:52

Rob Oudkerk voorspelt einde PvdA, partij raakt weer zetel kwijt

Rob Oudkerk voorspelt einde PvdA, partij raakt weer zetel kwijt
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Rob Oudkerk heeft zondag voorspelt dat de PvdA door een gebrek aan bestaansrecht op zal gaan in een nieuwe progressieve beweging. ‘De partij heeft te maken met een 'existentieel probleem'’, stelde Oudkerk in WNL.

‘Het is wel een beetje klaar’, zei Oudkerk over problemen rond de PvdA. Afgelopen week was de partij opnieuw negatief in het nieuws na problemen rond de twee partijleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Donderdag stapten beide leden uit de kamerfractie waarna ze door de PvdA werden geroyeerd.

Aanleiding was dat beide zich niet meer konden vinden in de koers die minister Asscher voert over integratie en stapten daarom op. Volgens beide oud-Kamerleden is het debat over de integratie "verhard, verruwd en verrechtst". Kuzu en Özturk zijn woedend op de partijleiding van de PvdA omdat ze ook geroyeerd zijn als lid van de partij. Dit omdat het fractiebestuur hierom gevraagd had bij het partijbestuur. Deze heef hiermee ingestemd.

Peilingen

De incidenten rond de PvdA lijken zich dan ook rechtstreeks te vertalen in de laatste peilingen waarbij de partij weer een zetel kwijtraakte en nu op 11 zetels staat, 1 zetel minder dan vorige week. Daarmee komt de partij weer heel dicht in de buurt van het dieptepunt van 10 zetels, die de PvdA in het voorjaar een paar keer haalde. 

Provincie: