donderdag, 4. september 2014 - 7:21 Update: 04-09-2014 11:00

Rode Kruis: één gironummer voor alle brandhaarden

Rode Kruis opent gironummer voor slachtoffers van alle brandhaarden
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het Rode Kruis opent gironummer 6868 om de slachtoffers van de vele brandhaarden in de wereld te ondersteunen. Er is volgens de hulporganisatie dringend behoefte aan extra geld om in de enorme behoefte aan hulp in landen als Syrië, Zuid-Soedan, Centraal Afrikaanse Republiek en Irak te kunnen voorzien.

Honderden miljoenen euro’s zijn nodig om de zwaarst getroffenen voedsel, water en medische hulp te kunnen geven. Het Rode Kruis heeft daarom het unieke besluit genomen om één gironummer te openen voor hulp in conflictgebieden wereldwijd. De komende weken zal er ook via radiospotjes er aandacht gevraagd worden voor deze noodoproep aan het Nederlandse publiek. 

Gijs de Vries, directeur van het Rode Kruis, is net terug uit Syrië, een van de grootste brandhaarden. “Deze reis heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. De omvang van de verwoesting, het verlies en het verdriet zal ik niet snel vergeten”, reageert de directeur over zijn eerste reis naar een crisisgebied sinds zijn aantreden in januari dit jaar.  “Bij elk gesprek en elk bezoek kwam daarbij een ding overduidelijk naar voren: voedsel, voedsel, voedsel. Ik ben ontzettend trots op wat onze vrijwilligers in Syrië al voor elkaar hebben gekregen, maar er is nog zo veel meer nodig."

Na ruim drie jaar van aanhoudend geweld bereikt de situatie in Syrië dit jaar een nieuw dieptepunt. Het reeds bestaande voedseltekort voor de miljoenen getroffen Syriërs groeit gestaag, en met de tekorten aan hulpgelden zal dat alleen maar erger worden. De extreme droogte door het tekort aan regenval zorgt nu dat voedselproductie in 2014 naar verwachting maar de helft van de hoeveelheid van 2013 zal beslaan. De voedselprijzen zullen daardoor verder stijgen en de voltallige Syrische bevolking zeer hard treffen. Maar niet alleen in Syrië verslechtert de situatie met de dag; ook elders worstelen miljoenen mensen om te overleven in een omgeving van conflict en geweld. De Vries roept daarom alle Nederlander met klem op om bij te dragen, om het leed van de slachtoffers van het geweld in Syrië en in andere conflictsituaties te verzachten. Er is veel nodig, maar alle kleine beetjes helpen daarbij, aldus de Vries.  
 

Provincie:
Tag(s):