vrijdag, 18. juli 2014 - 11:33 Update: 18-07-2014 11:40

Rode Kruis roept op: let komende hittedagen extra op kwetsbare mensen om je heen

Rode Kruis roept op: let komende dagen extra op kwetsbare mensen om je heen
Foto: fbf
Den Haag

Het warme weer van de komende dagen is natuurlijk prettig, maar brengt ook risico’s met zich mee. Dit geldt in het bijzonder voor ouderen, kinderen, evenementenbezoekers en sporters.

Zij lopen het risico om sneller uit te drogen en zijn bij langdurige hitte extra kwetsbaar. Het Rode Kruis roept iedereen op om kwetsbare mensen in de directe omgeving in de gaten te houden, omdat die deze dagen misschien wat extra hulp kunnen gebruiken. Daarnaast is het belangrijk om goed voorbereid op pad te gaan, met name de vakantiegangers die dit weekend een lange autorit voor de boeg hebben.

Wees voorbereid

Bij extreme hitte is het belangrijk om voldoende water te drinken, ook als je geen dorst hebt. Zo voorkom je uitdroging. Bescherm jezelf tegen de zon met zonnebrandcrème, en door het dragen van een zonnebril, een petje en lichte kleding voorkom je een zonnesteek. Stop bij een lange autorit wat vaker tijdens je reis, neem voldoende water mee en wissel bestuurders regelmatig af. Hitte is vermoeiend.

Hittetips

Het Rode Kruis deelt adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. De EHBO-app van het Rode Kruis zal bij aanhoudende warmte worden ingezet om mensen die dat hebben aangegeven een bericht te sturen via de mobiele telefoon om goed op zichzelf en hun naasten te letten. Dit bericht bereikt ongeveer 250.000 mensen. Ook de vrijwilligers van het Rode Kruis zijn geïnformeerd en worden aangespoord om hittetips zoveel mogelijk te verspreiden en extra zorg te bieden daar waar mogelijk.

Zomercarnaval en Vierdaagse

Extra aandacht is er voor de evenementen die in dit warme weer plaatsvinden. Zo zijn ook vandaag bij de Vierdaagse in Nijmegen extra maatregelen getroffen. Het Rode Kruis heeft meer EHBO-ers ingezet die tussen de hulpposten door mensen kunnen opvangen. Op hulpposten wordt bouillon en zoute limonade uitgedeeld om het vocht- en zouttekort aan te vullen. Daarnaast werden de lopers de afgelopen dagen actief geïnformeerd over de voorzorgsmaatregelen zoals het gebruik van zonnebrandcrème en het dragen van een hoedje en een petje. Op het Zomercarnaval in Rotterdam komend weekend staat een Rode Kruis-team paraat om snel hulp te kunnen bieden aan mensen die bevangen worden door de hitte.

Hitteplan

Het Nationaal Hitteplan is een initiatief van het Rode Kruis, en is opgesteld in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, het RIVM, ActiZ en GGD-Nederland om het aantal extra slachtoffers tijdens de hittegolf te voorkomen. Door dit plan in werking te stellen worden bijvoorbeeld verpleeghuizen, zorginstellingen en GGD’s gealarmeerd om hun eigen hittedraaiboeken uit de kast te halen. 

Provincie:
Blik op 112: