zondag, 13. juli 2014 - 9:26 Update: 13-07-2014 22:35

Rode Kruis zet record aantal van 600 hulpverleners in bij Vierdaagse

vierdaagse, rode kruis, wandelen
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag/Nijmegen

Het Rode Kruis zet een record aantal van 600 hulpverleners in bij de Nijmeegse Vierdaagse. De komende week gaan bijna 357 vrijwilligers wandelletsel, zoals blaren, behandelen en eerste hulp bieden aan de wandelaars.

Daarnaast gaan zo’n 8 artsen en 31 verpleegkundigen de wandelaars ondersteunen bij kleine en grote ongevallen zoals insectenbeten, flauwtes of zelfs hartaanvallen. Ten slotte worden vrijwilligers ingezet voor het bevoorraden van de hulpposten met pleisters en andere EHBO artikelen, het beheren van de meldkamer en andere ondersteunende diensten. Jaarlijks kunnen mede dankzij de hulp van het Rode Kruis duizenden wandelaars, ondanks medische problemen, de finish bereiken. Ook dit jaar zet de hulporganisatie alles op alles om dat voor elkaar te krijgen.

Het afgelopen jaar konden de eerste hulposten van het Rode Kruis de drukte nauwelijks aan. Daarom heeft de hulporganisatie bijvoorbeeld bij de medische post op start en finish locatie voor meer verpleegkundige ondersteuning gezorgd. Na het terugtrekken van defensie personeel, vorig jaar, is het Rode Kruis de enige organisatie die hulpverleners en blaarbehandelaars levert op de hulpposten langs de route. Naast personeel zet het Rode Kruis 50 bevoorradingsbusjes, 3 ambulances en  1 golfkar in om trauma patiënten van het  Wedren naar het behandelcentrum te vervoeren. Bij de start en finish locatie is het door de drukte bijna onmogelijk om met een gewone ambulance te werken. Op de bezemwagens zijn verpleegkundigen van het Rode Kruis aanwezig.

Naar verwachting zal het de tweede helft van volgende week warm worden. Het Rode Kruis roept de wandelaars daarom op om goed voorbereid op pad te gaan, om uitval te voorkomen. De hulporganisatie adviseert de bezoekers van het evenement goed uitgerust aan de wandeltocht te beginnen, zonnebrand en petjes mee te nemen, genoeg te drinken en alvast de EHBO app van het Rode Kruis te downloaden, zodat de wandelaars weten hoe ze zichzelf of elkaar kunnen helpen in geval van nood.   

Provincie: