zaterdag, 6. september 2014 - 16:18 Update: 06-09-2014 17:43

Rotterdamse politici: 'Nederlandse jihadisten plegen verraad'

Rotterdam

In een opinieartikel in dagblad Trouw stellen burgemeester Ahmed Aboutaleb en wethouder Joost Eerdmans van Rotterdam dat mensen die oproepen tot een gewelddadige strijd of afreizen naar oorlogsgebieden om de wapens op te pakken verraad plegen.

Moslims die radicaliseren en afreizen naar Syrië of Irak om daar te vechten lappen volgens hen de kernwaarden van de Nederlandse democratie aan hun laars. Ook zouden ze hun grootouders verraden omdat die volgens Aboutaleb en Eerdmans naar Nederland zijn  gekomen om hun kinderen een goede toekomst te geven. Dit melden verschillende media zaterdag.

De burgervader van Rotterdam roept Nederlandse jihadgangers daarom op hun paspoort bij hem in te leveren. Aboutaleb tegen de NOS: 'Als je de Nederlandse grondwet verwerpt door met IS mee te willen vechten, dan verwerp je ook het Nederlandse paspoort. Wees dan een vent en kom maandag om half negen je paspoort bij mij inleveren.'

Volgens Aboutaleb en Eerdmans staan verreweg de meeste moslims niet achter het gedachtegoed van de terreurorganisatie IS en de jihad. Maar juist zij moeten zich volgens hen vaker laten horen. De politici vinden dat er ook een belangrijke rol is weggelegd voor lokale overheden om jihadisme te signaleren en aan te pakken.

De beide politici benadrukken dat het Rotterdam ontbreekt aan juridische middelen om haatpredikers uit de VS en Groot-Brittannië tegen te houden. Zij hebben geen visum nodig en kunnen ongehinderd Nederland binnenkomen. "We gaan wel te rade bij de uitnodigende partij. Waarom nodig je iemand uit die haat zaait?"

Eind september wordt in Rotterdam een conferentie gehouden over de invloed van internationale conflicten­­ op onze samenleving. Daarvoor is ook de moslimgemeenschap uitgenodigd. “Daar mag het verbaal best stevig aan toe gaan, want zonder wrijving geen glans.”

Provincie: