dinsdag, 8. juli 2014 - 16:57 Update: 08-07-2014 21:10

Rover in actie wegens afschaffen papieren kaartje

rover, reiziger, trein kaart, NS
Foto: Archief EHF
Utrecht

Woensdag 9 juli behoort het papieren treinkaartje tot het verleden. Rover staat deze ochtend op station Utrecht CS om brochures uit te delen met aandachtspunten voor de reiziger, waaruit zal blijken dat het reizen er voor veel mensen vanaf deze dag niet makkelijker op wordt.

Voor 9 juli was het kopen van een treinkaartje een eenvoudige zaak. Na deze dag moet de reiziger met veel zaken rekening houden: bij iedere vervoerder apart in- en uitchecken, altijd voldoende saldo op de OV-chipkaart hebben, de reis niet langer dan 35 minuten onderbreken om hogere kosten te vermijden, in een aantal gevallen vooraf een vervoerderskeuze maken en het vooraf op de kaart laden van specifieke producten zoals samenreiskorting, toeslagen en keuzedagen. 

Rover heeft altijd aangedrongen op behoud van een papieren kaartje voor de incidentele reiziger. Rover is dan ook blij dat hierdoor wegwerpchipkaartjes zijn gekomen voor de vol tarief reizigers. Rover betreurt het zeer dat de papieren kortingskaartjes wel worden afgeschaft en had hier ook graag een wegwerpchipje voor gezien omdat het gebruik van de chipkaart voor veel reizigers drempels opwerpt en tegen privacy-bezwaren stuit. Ook heeft Rover zich verzet tegen de toeslag van €1 voor de wegwerpchip.

“De OV-chipkaart zou één eenvoudig vervoersbewijs voor al het OV worden. Helaas is het een kaart geworden die vooral handig is voor de vervoerders, de reiziger moet aan zoveel denken dat hij er een handleiding bij nodig heeft”, stelt Rover. Daarom ontwikkelde Rover de voorlichtingsbrochure ‘Dit verandert er voor u’ waarin de reiziger kan bekijken waar hij zoal rekening mee moet houden en hoe eenvoudig het reizen met de OV-chipkaart nu écht is. Rover heeft de brochure ook aan NS gestuurd om de vervoerder te laten zien dat er nog een lange weg te gaan is. 

Provincie: