zaterdag, 17. mei 2014 - 21:24 Update: 03-07-2014 0:36

Ruim derde agenten ontwijkt verplichte fitheidstest

foto van agenten | fbf
Foto: fbf archief
Hilversum

Van de veertigduizend politieagenten die een conditietoets moeten afleggen, hebben vijftienduizend agenten dat niet gedaan.

Dat meldt RTL Nieuws zaterdag na onderzoek. 3500 agenten zakten voor de toets. De toets is sinds twee jaar verplicht voor agenten die een vuurwapen dragen. Zij worden op hun fitheid getest op een parcours die zij binnen een bepaalde tijd moeten afleggen.

Uit de cijfers blijkt dat agenten vanaf hun veertigste steeds meer moeite krijgen met hun conditie. 15 procent van de veertigers zakt en dat loopt bij de 60-plussers op tot ruim 23 procent.
De vrouwen bij de politie blijken een stuk fitter dan hun mannelijke collega's. Zakt bij de mannen 15 procent, bij de vrouwen is dat 10 procent. Uit het onderzoek komt tevens naar voren dat agenten zwaarder zijn dan de gemiddelde Nederlander.

Reactie politie:

De Fysieke Vaardigheidstoest (FVT) is geen criterium voor de geschiktheid voor het politiewerk. Dat laat de politie weten in reactie op een bericht van RTL Nieuws dat ruim een derde van de politiemedewerkers de verplichte conditietest niet aflegt.

De FVT is een circa drie minuten durende test die als spiegel wordt gezien om agenten te laten zien waar ze staan met hun algemene fit- en gezondheid. De test is geen graadmeter om te bepalen of ze geschikt zijn voor de uitvoering van politiewerk.

Noodzakelijke vaardigheden en competenties 
Naast de FVT zijn er andere verplichte testen en toetsen die een fysieke inspanning van politiemedewerkers vragen. Die toetsen zijn wel een graadmeter voor het beheersen van de noodzakelijke vaardigheden en competenties die nodig zijn voor politiewerk. Voorbeelden daarvan zijn aanhouden, zelfverdediging, boeien en schieten. Als agenten niet aan deze eisen voldoen moeten ze hun geweldsmiddelen inleveren. Ruim 95 procent van de agenten haalt deze norm; wat betekent dat ze geschikt zijn om het werk op straat te doen.

Provincie:
Tag(s):