maandag, 20. januari 2014 - 8:08 Update: 03-07-2014 0:44

Ruimtesonde Rosetta op het punt te ontwaken

Foto van ruimtezonde | ESA
Foto: ESA
Noordwijk

Na een winterslaap van 957 dagen staat ESA’s ruimtesonde Rosetta op het punt te ontwaken. Vandaag 20 januari wordt de ‘kometenjager’ wakkergeschud, waarna hij zijn missie vervolgt. Het doel: landen op komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.

De Europese ruimtevaartorganisatie ESA nodigt vertegenwoordigers van de media uit aanwezig te zijn in het European Space Operations Centre (ESOC) in het Duitse Darmstadt, om verslag te doen van deze bijzondere gebeurtenis.

Rosetta’s missie
Ruimtesonde Rosetta begon op 2 maart 2004 aan zijn missie, nadat de kometenjager op die datum gelanceerd werd vanaf de Europese ruimtehaven in Kourou, Frans-Guyana. Sinds dat moment heeft Rosetta zich zo’n 800 miljoen kilometer verwijderd van de zon, de aarde drie maal gepasseerd en twee planetoïden achter zich gelaten.

Het grootste deel van die reis verkeerde Rosetta in een diepe winterslaap. Nu de sonde dichter bij zijn einddoel - komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko – komt, is het tijd dat Rosetta zich gaat voorbereiden op de rest van zijn missie. De interne wekker van het voertuig is gezet op 20 januari 2014. Op die dag wordt de kometenjager om 11.00 uur Nederlandse tijd wakker geschud.

Vanwege de afstand wordt een eerste signaal van het ruimtevoertuig pas om 18.30 uur Nederlandse tijd op aarde verwacht. Na het ontwaken zal Rosetta trachten te landen op 67P/Churyumov-Gerasimenko om de komeet te bestuderen terwijl hij zich een weg baant naar het binnenste deel van ons zonnestelsel.

Categorie: