maandag, 8. december 2014 - 18:58 Update: 08-12-2014 22:48

Rutte en Ploumen bezoeken militairen in Mali

Rutte en Ploumen bezoeken Nederlandse militairen in Mali
Foto: Defensie
Den Haag

Minister-president Mark Rutte en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen hebben afgelopen 2 dagen een bezoek gebracht aan Mali.

Begeleid door Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp bezochten zij de Nederlandse militairen in de VN-missie Minusma (Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali). "Mali is complex. De omstandigheden zijn zwaar. Maar het werkt. De Nederlandse inlichtingen zijn essentieel voor het welslagen van de internationale missie in Mali."

Nederlanders zijn ogen en oren van de missie

De internationale missie in Mali is erop gericht de veiligheid en stabiliteit te herstellen. Met name het Noorden van het land is een broedplaats geworden voor jihadistische groeperingen. "Door de terroristische dreiging is dit conflict niet alleen een groot probleem voor Mali, maar heeft het een uitstraling naar de hele regio en internationale gemeenschap," zegt Rutte. "De veiligheid van Nederland wordt ook in missies ver van huis bevochten."

De Nederlanders vormen de ogen en oren van de missie. Zij voeren verkenningen uit en verzamelen informatie. Die inlichtingen gebruikt de leiding van de VN-missie om operaties voor te bereiden.

Minister-president Rutte en minister Ploumen namen gisteren een kijk op het Nederlandse kamp Castor in Gao, in het noorden van Mali. Hier lieten zij zich bijpraten over de stand van zaken, de voortgang van het verzamelen van inlichtingen en het verloop van de opbouw van het kamp. Rutte: “Onze mannen en vrouwen boeken hele concrete resultaten. Hun inlichtingen zijn van onschatbare waarde voor de missie. De omstandigheden zijn zwaar, maar dat belet hen niet om dagelijks de poort uit te gaan om informatie te verzamelen. Ik ben enorm onder de indruk van hun professionaliteit en gedrevenheid."

Provincie: