zondag, 27. juli 2014 - 14:16 Update: 28-07-2014 11:42

Rutte: 'geen militaire missie naar Oekraïne uit vrees voor escalatie'

Speciale ministerraad in Catshuis zondag over Oekraïne
Foto: EHF
Den Haag

Er komt geen militaire missie naar de rampplek van MH 17. Dit heeft premier Rutte zondagmiddag in een speciale persconferentie laten weten.

'Alle opties om de stoffelijke overschotten zo snel en veilig mogelijk uit het rampgebied naar Nederland over te brengen zijn de afgelopen dagen grondig bestudeerd. Het verkrijgen van een militair overwicht door een internationale missie in dit gebied is, zo is onze conclusie, niet realistisch', stelt Rutte. 

'We zijn met onze internationale partners tot de conclusie gekomen dat het risico reëel is dat zo’n internationale militaire missie rechtstreeks betrokken raakt bij het conflict in Oekraïne. En dat zou daarmee meteen een internationale dimensie krijgen en het zou verdere escalatie in de hand werken. Het succes van de repatriëringsmissie is dus afhankelijk van het voorkomen van escalatie in het gebied. Hoe minder de missie aanleiding geeft tot escalatie, hoe groter de kans op een snelle en volledige uitvoering van onze taak.

Het kabinet kiest er daarom voor om te handhaven het huidige karakter van de inzet en tegelijkertijd te kiezen voor intensivering van de aanpak. Daarbij bekijken we iedere dag opnieuw, zoals bijvoorbeeld ook vandaag is gebeurd, wat onder de veiligheidsomstandigheden in het rampgebied mogelijk is. Die analyse bepaalt of er wel of niet op die dag gewerkt kan worden. En de afgelopen dagen en zeker ook vandaag laten zien dat dat helaas soms minder is dan we zouden willen. Maar we hebben simpelweg ook een grote verantwoordelijkheid tegenover onze mensen die daar dit belangrijke werk doen', aldus Rutte.

Het kabinet was zondagmiddag om 14.00 uur bijeengekomen voor een overleg over de situatie rond het onderzoek op de rampplek in Oekraïne. Om 17.00 uur was het overleg op het Catshuis in Den Haag afgerond. 

Het kabinet sprak over de mogelijkheid om een bewapende missie te sturen naar de rampplek. De eventuele bewapende missie zou er voor moeten zorgen dat de rampplek wordt beveiligd zodat de onderzoekers op een veilige manier zo goed mogelijk hun onderzoek naar de oorzaak van de ramp kunnen verrichten. Maar uit veiligheidsoverweging, en om te voorkomen dat door een militaire missie de kwestie in het gebied zou kunnen escaleren, is zondag door het kabinet besloten om van zo een missie af te zien. 

Het onderzoeksteam, dat als eerste prioriteit heeft om alle slachtoffers te repatriëren, zal van dag tot dag bekijken wanneer het weer veilig zijn werk rond de crashsite kan oppakken.

Bij de speciale persconferentie van premier Rutte op het ministerie van Veiligheid en Justitie waren ook minister Hennis-Plasschaert van Defensie, minister Timmermans van Buitenlandse Zaken en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aanwezig. 

Lees alles over:
Provincie: