donderdag, 20. maart 2014 - 12:59 Update: 03-07-2014 0:40

Rutte ontvangt Obama in Rijksmuseum

Foto van president Obama | White House
Foto: White House
Foto van president Obama | White House
Foto: White House
Amsterdam

President Obama wordt maandag door premier Rutte voorafgaand aan de Nuclear Security Summit in het Rijksmuseum in Amsterdam ontvangen. Dit meldt het ministerie van Algemene Zaken donderdag.

Bij de ontvangst is ook burgemeester Van der Laan van Amsterdam aanwezig. De ontmoeting markeert de sterke bilaterale, historische en economische banden tussen Nederland en de Verenigde Staten.

Bij binnenkomst in het Rijksmuseum bekijken de minister-president en de president twee historische documenten die de bilaterale relatie tussen Nederland en de Verenigde Staten markeren: het Plakkaat van Verlatinghe uit 1581 en het eerste Amerikaans-Nederlandse handels- en vriendschapsverdrag uit 1782. Het Plakkaat van Verlaetinghe, dat diende als inspiratie voor de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring, is speciaal voor het bezoek van president Obama van het Nationaal Archief vanuit Den Haag naar het Rijksmuseum overgebracht. Minister-president Rutte en president Obama krijgen vervolgens een rondleiding door het Rijksmuseum van directeur Wim Pijbes. Zij zullen op de eregalerij de pronkstukken van het museum bekijken, waaronder De Nachtwacht.

Na de rondleiding staan minister-president Rutte en president Obama in een onderling gesprek stil bij actuele politieke en economische onderwerpen. Na afloop van dit gesprek geven zij beiden een korte verklaring voor de pers.

Provincie: