vrijdag, 9. mei 2014 - 23:55 Update: 03-07-2014 0:36

Rutte opent aanval op oppositie in aanloop naar Europese verkiezingen

Foto van Mark Rutte | Min. Alg. Zaken
Foto: Min. Alg. Zaken

Tijdens een toespraak voor studenten heeft premier Mark Rutte de PVV, D66 en GroenLinks flink bekritiseerd.

Hij hekelde de alles-of-niets discussie van deze partijen. Met deze aanval op de oppositie 'opende' Rutte de campagne voor de Europese verkiezingen. In de Nieuwlandse Kerk in Leiden zei Rutte donderdagavond bij het slot van de Europa-week tegen zijn toehoorders: 'Partijen die een schijnbaar overzichtelijke keuze voorleggen -zoals voor of tegen Europa- voeren een nepdiscussie en zijn niet eerlijk.' Volgens Rutte gaan de verkiezingen over de vraag wat we willen bereiken met Europese samenwerking. 'Daarvoor moet je dus in Europa durven zitten. Partijen die de keuze al bij voorbaat uitsluiten, handelen dus tegen Nederland', zei hij, doelend op de PVV.

Maar Rutte hekelde ook D66 en GroenLinks die volgens hem 'juist de luiken verder open willen zetten en het liefst het tafelzilver erachteraan gooien.'

De vraag is volgens Rutte of partijen die alles of niets willen, eerlijk durven te zijn tijdens deze verkiezingen. Zo zou de PVV volgens hem moeten erkennen 'dat je buiten de Europese Unie, in Zwitserland of Noorwegen, alle regeltjes moet overnemen, maar er niks over te vertellen hebt'.

Ook pro-Europese partijen als D66 en GroenLinks spelen volgens Rutte geen open kaart. 'Als ze eerlijk zijn, vertellen ze dat wat hen betreft die blauwe envelop van de Belastingdienst voortaan uit Brussel komt. Als die partijen eerlijk zijn, vertellen ze u dat ze een Europees leger willen.'

PVV-leider Geert Wilders noemt de woorden van Rutte bangmakerij, zo schrijft de NOS.  Volgens hem wil de PVV net als Zwitserland in het hart van Europa blijven maar uit de EU stappen. "Rutte belast Nederland kapot, breekt de zorg af, betaalt miljarden aan Brussel en Zuid-Europa en draagt bevoegdheden over. Als Rutte in de spiegel kijkt dan barst 'ie", zegt Wilders.

Provincie:
Tag(s):