maandag, 3. februari 2014 - 21:39 Update: 03-07-2014 0:43

Rutte:Russische anti-homowet moet van tafel

Foto van Rutte en COC | COC NL
Foto: COC NL
Amsterdam

Een ‘dubbel gevoel’. Dat heeft COC Nederland maandagavond overgehouden aan een gesprek met premier Rutte en minister Bussemaker (Emancipatie) over LHBT-rechten in Rusland.

Teleurstellend is dat de regeringsdelegatie naar de Olympische Spelen ongewijzigd blijft. ‘Dat zal door Poetin en de Russische bevolking zonder enige twijfel worden uitgelegd als steun aan het Russische regime,’ aldus COC-voorzitter Tanja Ineke.

Rutte:'Anti-homowet moet van tafel'
Er waren ook positieve punten in het gesprek. De minister-president beloofde om Poetin vrijdag glashelder uit te leggen dat de antihomowet volgens Nederland van tafel moet, dat Rusland de mensenrechten van LHBT’s moet respecteren en dat de Russische regering LHBT’s moet beschermen tegen geweld.

Rutte zegde verder toe dat de regering een actieplan zal opstellen om LHBT’s in Rusland ook na de Olympische Spelen te ondersteunen.

Het COC bood de minister-president maandagavond ruim 34 duizend handtekeningen aan die het COC de afgelopen twee weken verzamelde tegen de zware Nederlandse delegatie naar de Winterspelen. Ook werden 4000 handtekeningen van de communitywebsite Gay.nl aangeboden. Het COC overhandigde de minister-president verder een brief van de coalitie van Russische LHBT-organisaties, die teleurgesteld zijn over de zware regeringsdelegatie.

Provincie:
Tag(s):