vrijdag, 21. november 2014 - 12:05 Update: 21-11-2014 17:28

Sabir K. wordt toch uitgeleverd aan VS

Terreurverdachte Sabir K. opnieuw aangehouden
Foto: Archief FBF
Den Haag

In opdracht van het Landelijk Parket is donderdagavond in Den Haag terreurverdachte Sabir K. opnieuw aangehouden om te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. 'Door een aanvullende beschikking van de minister van Veiligheid en Justitie is er geen belemmering meer die de gevraagde uitlevering in de weg staat', zo laat het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.

Het Gerechtshof Den Haag bepaalde vorig jaar nog in hoger beroep van een kort geding dat K. niet aan de VS mag worden uitgeleverd. Het hof was van mening dat de Nederlandse Staat onvoldoende had gedaan om zich ervan te verzekeren dat de VS niet betrokken zijn geweest bij de foltering van Sabir K. in Pakistan.

De minister van Veiligheid en Justitie had de uitlevering wel toegestaan, op voorwaarde dat Sabir K. tijdens zijn verblijf in de Amerikaanse penitentiaire inrichting de benodigde medische behandeling zal ontvangen voor zijn posttraumatische stress stoornis (PTSS).

Sabir K., die zowel de Nederlandse als de Pakistaanse nationaliteit bezit, wordt door de autoriteiten van de VS verdacht van terroristische activiteiten gericht tegen Amerikaanse troepen in Afghanistan. K. is in 2010 door de Pakistaanse autoriteiten opgepakt en naar eigen zeggen tijdens zijn detentie door de Pakistaanse geheime dienst ISI gefolterd. Pakistan heeft hem vervolgens op transport naar Nederland gezet.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vorige maand per brief weersproken dat de VS op enigerlei wijze betrokken zijn geweest bij de aanhouding van Sabir K. in Pakistan. Volgens de minister van Veiligheid en Justitie is daarmee het beletsel tegen de uitlevering weggenomen.

Provincie:
Blik op 112: