maandag, 13. januari 2014 - 8:13 Update: 03-07-2014 0:44

Samsom:aanwezigheid Rutte op Winterspelen niet noodzakelijk

Samsom | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Hilversum

Er komt steeds meer kritiek op de zware afvaardiging die het kabinet naar de Olympische Spelen in Sotsji wil sturen, zo melden verschillende media maaandag.

Zo vindt PvdA-leider Diederik Samsom dat premier Mark Rutte niet mee hoeft naar de Winterspelen. In Nieuwsuur zei hij zondagavond dat een delegatie met de koning en de minister van Sport voldoende was geweest. Ook twee prominente VVD'ers, Neelie Kroes en Frans Weisglas, staan niet achter het kabinetsbesluit. Zij vinden het te veel eer om met de koning, de koningin, de minister-president en de minister van Sport naar Sotsji af te reizen. Neelie Kroes zei in WNL op Zondag dat het 'een onsje minder had gemogen'. Volgens haar is het lastig uit te leggen dat Nederland enerzijds kritisch is over onder meer de Russische homowetten en anderzijds zo'n stevige delegatie stuurt.

Volgens Diederik Samsom hoort koning Willem-Alexander als oud-IOC-lid in de delegatie thuis. En de minister van Sport moet volgens hem de Nederlandse deelnemers in Sotsji een hart onder de riem steken. Maar Samsom denkt dat de aanwezigheid  van Rutte niet noodzakelijk is. Nu Rutte toch gaat verwacht Samsom dat de premier 'alles op alles zet om zijn aanwezigheid maximaal te benutten'. Rutte zou de slechte positie van homoseksuelen bij zijn Russische gesprekspartners aan de orde moeten stellen.

In een reactie in Buitenhof zei Rutte dat hij beseft dat er verschillend wordt gedacht over dit onderwerp, maar dat hij erbij blijft dat het kabinet het juiste besluit heeft genomen. Anders had de koning afgelopen november niet naar Rusland moeten gaan en hijzelf als premier niet naar China, aldus Rutte. "Ga je niet, dan sta je met schone handen, maar ook met lege handen. Ik wil de balans zoeken."

Andere landen zoals Duitsland, Frankrijk, België en Engeland en de VS hebben de uitnodiging afgeslagen m hun premiers en staatshoofden te sturen.

Provincie:
Tag(s):