woensdag, 6. augustus 2014 - 15:33 Update: 06-08-2014 15:55

Sancties Rusland treffen ook Nederlandse tuinders

Sancties Rusland treffen ook Nederlandse tuinders
Foto: EHF
Den Haag

Door het conflict tussen de Europese Unie en Rusland over Oekraïne neemt de druk op de afzetmarkt van onder meer paprika’s en tomaten toe. ‘Nederlandse glastuinders ondervinden nu al indirect de gevolgen door nog lagere marktprijzen’, laat landbouworganisatie LTO woensdag weten.

Brussel heeft onlangs besloten tot een reeks economische sancties tegen Rusland. Dit leidt weer tot reactie van de Russen: zij stelden vorige week een importverbod in voor Poolse groente en fruit. Poolse producten worden nu vooral in Duitsland en ook elders in de EU afgezet. Een en ander leidt tot verschuivingen en onzekerheid op afzetmarkten. 

Indirecte gevolgen
‘Er zijn geen tegenmaatregelen voor Nederlandse groente en fruit en die verwachten we ook niet’, zegt Nico van Ruiten, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland. ‘We worden weliswaar niet rechtstreeks geraakt, maar daarmee zijn de indirecte gevolgen niet minder hard.’ 

De export van Nederlandse groente en fruit naar Rusland hapert. Exporteurs zijn onzeker geworden. ‘Zij vragen zich af of zij wel betaald krijgen als zij eenmaal met hun producten de Russische grens over zijn, al is er op dit moment geen reden om daaraan te twijfelen’, aldus Van Ruiten. 

Grote afzetmarkt
Rusland is een grote afzetmarkt voor de Nederlandse tuinbouw. De jaarlijkse export van groente en fruit naar Rusland wordt becijferd op 600 miljoen, aan bloemen en planten wordt voor ongeveer 350 miljoen in dat land afgezet. 

Glasgroentetelers worden geconfronteerd met nog veel lagere prijzen voor tomaten en paprika’s, terwijl de afzetmarkt al langere tijd onder druk staat. LTO en DPA (Dutch Produce Association) hebben aan het ministerie van EZ gevraagd om behalve voor tomaten nu ook voor paprika's interventie toe te staan.

Categorie:
Provincie: