vrijdag, 2. mei 2014 - 14:15 Update: 03-07-2014 0:37

Schikking van OM van 1000,- boete na luchtbotsing

Foto van twee reclamevliegtuigjes | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Wassenaar

Het Openbaar Ministerie (OM) is met de piloot, die op 8 september 2012 ter hoogte van Wassenaar met zijn Cessna in botsing kwam met een reclamevliegtuigje, een schikking van 1.000,- euro overeengekomen. Dit meldt het OM Noord-Holland vrijdag.

'Door het betalen van de boete voorkomt de piloot strafvervolging', aldus het OM.

Schuldig
De luchtvaartofficier meent dat de piloot beter had moeten opletten en daarmee schuld heeft aan het ongeval. De officier houdt er echter ook rekening mee dat hij zelf ook erg geschrokken is van de botsing en dat hij zelf ook in levensgevaar was. Daarom is gekozen voor een schikking.

Vanuit de Cessna werden foto- en filmopnames gemaakt van een vliegtuigje met een reclamesleep. Onderweg raakte de Cessna met zijn rechterwiel ineens iets wat onder hem vloog. Dat bleek de vleugel van een ander vliegtuigje, eveneens met een reclamesleep.

Aan elkaar vast
De twee toestellen zouden zo'n 10 seconden aan elkaar vast hebben gezeten en tijdens pogingen los te komen flink zijn gedaald. Uiteindelijk lukte het de piloten van elkaar los te komen. De Cessna vloog door naar Rotterdam om daar te landen. Het reclametoestel maakte een noodlanding op het strand van Wassenaar. Niemand raakte gewond. Wel liepen beide toestellen schade op.

Het toestel met de reclamesleep dat gefilmd- en gefotografeerd werd was niet betrokken.

‘see and avoid'-principe
Piloten in de kleine luchtvaart vliegen doorgaans puur op zicht. Daarbij geldt het zogeheten ‘see and avoid'-principe: zij moeten goed uitkijken naar ander verkeer en indien nodig uitwijken.

De piloot gaf aan dat hij door de schittering van de zon in het water en de hoge stand van de neus van zijn toestel het vliegtuig onder zich niet heeft gezien. Dit wordt ondersteund door het onderzoek van de luchtvaartpolitie. Het OM meent dat de piloot, juist vanwege zijn beperkte zicht, meer had moeten ondernemen om beter zicht te krijgen en op te letten.

Provincie: