zaterdag, 4. oktober 2014 - 16:15 Update: 05-10-2014 22:07

Schip Greenpeace weer terug naar Amsterdam na verbod actie tegen Gazprom

Gazprom daagt Greenpeace voor rechter vanwege naderende actie in haven Rotterdam
Foto: Greenpeace
Amsterdam

De rederij van Gazprom’s olietanker Mikhail Uliyanov daagde Greenpeace zaterdagmiddag voor de rechter vanwege een voorgenomen actie van Greenpeace in de haven van Rotterdam.

Het schip stond op het punt de tweede lading Noordpoololie af te leveren en wachtte voor de kust van Nederland. Het Greenpeace-schip Arctic Sunrise lag bij de havenmond van Rotterdam voor een demonstratie daartegen. Gazprom eistte dat de milieuorganisatie de tanker niet zou hinderen.

‘Absurd’, vond campagnedirecteur Joris Thijssen van Greenpeace. ‘Het winnen van olie bij de Noordpool brengt enorme risico’s met zich mee en wij hebben het recht daar vreedzaam tegen te demonstreren.’ Het kort geding diende zaterdagmiddag in de Amsterdamse rechtbank.

De olie die de Mikhail Uliyanov vervoert is afkomstig van het Prirazlomnaya olieplatform in de Pechorazee. Het is ruim een jaar geleden dat de Arctic Sunrise bij dat platform in actie kwam tegen olieboringen in het Noordpoolgebied en daarvoor buitensporig werd bestraft. De bemanning en actievoerders –waaronder de Nederlandse Faiza Oulahsen en Mannes Ubels- zaten drie maanden in een Russische cel en het schip zelf lag een half jaar aan de ketting in Moermansk.

In augustus kwam de Arctic Sunrise terug en was nu, na een intensieve reparatieperiode, weer op zee voor haar eerste actie tegen Noordpoololie. ‘We kunnen het niet toestaan dat oliebedrijven als Gazprom en Shell hun plannen om de Noordpool in gevaar te brengen doorzetten en laten ons de mond niet snoeren, ’ liet een strijdlustige Thijssen weten maar daar stak de rechter zaterdag dus een stokje voor. Het schip van Greenpeace is daarom weer richting Amsterdam vertrokken.

 

Provincie:
Tag(s):