woensdag, 2. juli 2014 - 9:16 Update: 03-07-2014 0:33

Schippers overleeft debat over zorgfraude

Foto ministers Schippers | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft het Kamerdebat van dinsdagavond, over de grote zorgfraude bij het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, overleefd.

De minister moest de Kamer wel beloven dat ze in het vervolg strenger zal toezien op de regels die toezichthouders de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Openbaar Ministerie (OM) moeten naleven bij de bestijding van zorgfraude. Dit meldt NZG Nationalezorggids.nl.

Ziekenhuis Sint Antonius declareerde 25 miljoen euro verkeerd en de vraag tijdens het debat was of de NZa het Sint Antonius wel op eigen houtje hiervoor een boete had mogen opleggen. want doordat de NZa een boete oplegde, maakte zij het voor het OM onmogelijk om nog tot strafvervolging over te gaan. Het ziekenhuis kan namelijk maar één keer voor dezelfde zaak worden bestraft.

De oppositie in de Tweede Kamer vindt dat de NZa over deze zaak had moeten overleggen met het OM. Volgems minister Schippers heeft de NZa zeker wel gekeken of er sprake was van strafbare feiten, maar dat leek niet het geval en dan volstaat alleen een boete. Schippers heeft de Kamer toegezegd dat de afspreken tussen NZa en OM, over wie wat afhandelt, per 1 oktober zullen zijn vastgelegd. Ook beloofde ze de samenwerking tussen verschillende toezichthouders beter te monitoren.

Het Sint Antonius Ziekenhuis moet een boete van tweeënhalf miljoen euro betalen omdat het 25 miljoen euro foutief declareerde bij verzekeraars. Ook moet het ziekenhuis de onterechte declaraties terugbetalen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)/klokkenluider Arthur Gotlieb

Het rommelt al wat langer bij de NZa. Zo stapten twee weken geleden twee bestuursvoorzitters op omdat zij slordig gedeclareerd hadden. Zij zouden voor zichzelf andere maatstaven hebben gehanteerd dan voor de instellingen die zij controleren.

Deze zaak kwam aan het rollen door klokkenluider Arthur Gotlieb. Hij bracht een 600 pagina's tellend dossier over misstanden bij de Nederlandse Zorgautoriteit naar buiten. Hij stelde daarin onder meer dat patiëntgegevens en vertrouwelijke documenten jarenlang voor het hele personeel toegankelijk waren. Gotlieb was beleidsmedewerker bij de toezichthouder. In januari, twee weken na de inlevering van zijn dossier, pleegde hij zelfmoord.

 

Provincie: