dinsdag, 18. november 2014 - 8:51

Schippers roept zorgsector op antibioticaresistentie aan te pakken

Schippers roept zorgsector op antibioticaresistentie aan te pakken
Foto: Archief FBF
Den Haag

Minister Edith Schippers (VWS) roept de hele Nederlandse zorgsector op om het gevaar van antibioticaresistentie aan te pakken.

In een boodschap die vandaag onder zorginstellingen en huisartsen is verspreid, wijst Schippers erop dat steeds meer bacteriën ongevoelig zijn voor de werking van antibiotica. Als deze ontwikkeling niet wordt gekeerd, worden nu nog eenvoudig te genezen ziektes weer levensbedreigend. Schippers: “Als we niet opletten, winnen de bacteriën het van ons". Schippers doet haar oproep vandaag op European Antibiotic Awareness Day, een initiatief van de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control).

Bacteriesoorten ongevoelig voor antibiotica

Onzorgvuldig en overmatig gebruik van antibiotica leidt ertoe dat steeds meer bacteriesoorten ongevoelig zijn voor antibiotica. Hierdoor ontstaat het gevaar dat infecties niet meer bestreden kunnen worden.  Schippers: “Als antibiotica niet meer werken, lopen miljoenen mensen gevaar. We moeten dit proces keren. Anders worden transplantaties, kankerbehandelingen, maar ook routineoperaties levensgevaarlijk of onmogelijk. En kan zelfs een simpele blaasontsteking ons fataal worden.”

Categorie:
Provincie: