vrijdag, 9. mei 2014 - 20:02 Update: 03-07-2014 0:36

Schippers vordert dossier klokkenluider over misstanden NZa

Foto ministers Schippers | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Het dossier over vermeende misstanden bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zal volgens minister Schippers vertrouwelijk met de Tweede Kamer worden gedeeld.

Dat heeft de minister vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten, zo melden verschillende media. De bewindsvrouw (VVD, Volksgezondheid) heeft zelf alle documenten en bestanden die de overleden klokkenluider Athur Gotlieb verzamelde bij de NZa gevorderd.  In het dossier staan vertrouwlijke klachten van patiënten over artsen,  niet-geanonimiseerde interne correspondentie, informatie uit persoonlijke agenda’s van NZa-medewerkers en interne notulen, zo meldt NRC Handelsblad. De interne klokkenluider stelde het dossier samen. Het dossier maakte deel uit van een bezwaarschrift tegen zijn werkbeoordeling. Gotlieb diende het bezwaarschrift bij de NZa, zijn werkgever, in. In het bezwaarschrift stelt Gotlieb dat patiëntendossiers en vertrouwelijke documenten niet veilig zouden zijn geweest bij de NZa. Gotlieb zou deze misstanden jarenlang vergeefs bij zijn werkgever hebben aangekaart.

Behalve het dossier heeft de minister ook de  beschikking gekregen over verdenkingen die Gotlieb koesterde tegen sommige ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid over hun gebrek aan onafhankelijkheid vanwege hun banden met de farmaceutische industrie. Dit schrijft NRC Handelsblad vrijdag die evenals de NOS het dossier al wel in handen heeft.

In het dossier doet Gotlieb ook uitvoerig verslag van de manier waarop hij door zijn direct leidinggevenden werd tegengewerkt. Gottlieb pleegde een paar weken na het inleveren van het dossier zelfmoord. De Tweede Kamer heeft Schippers om opheldering gevraagd. De familieleden van Gotlieb vreesden dat de NZa het dossier in de doofpot zou stoppen. De minister heeft de Tweede Kamer via een woordvoerder laten weten dat de Kamer vrijdagavond nog door de minister geïnformeerd wordt. Ook zal het dossier van Gotlieb vertrouwelijk ter inzage aan de Kamerleden worden toegestuurd.

Schipeers maakte eerder al bekend dat een onafhankelijke onderzoekscommissie de handelwijze van de NZa gaat onderzoeken. Ook wordt de werksfeer in de organisatie, de ICT-veiligheid en vertrouwelijkheid van de dossiers beoordeeld.