maandag, 3. november 2014 - 21:31 Update: 03-11-2014 22:30

Schone leaseauto's houden toch fiscaal voordeel

Wiebes neemt leaseplan onder druk over
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Den Haag

Staatssecretaris Wiebes komt na veel kritiek maandagavond met een nieuw plan voor de fiscale bijtelling voor auto's van de zaak. Zo komen er vier tarieven. Mensen die rijden in zeer vervuilende auto's zullen iets meer gaan betalen. Dat schrijft Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet is onder druk van maatschappelijke organisaties overeengekomen dat elektrische auto's tot 2018 fiscaal te blijven stimuleren, in afwijking van wat voor 2016 wettelijk is vastgelegd.

Zo zijn bezitters van volledig elektrische auto's het meest voordelig uit met 4 procent bijtelling. Voor alle hybride auto's, (half elektrisch, half benzine) wordt de bijtelling 15 procent. Voor benzine en dieselrijders wordt het minder aantrekkelijk. Deze groep rijders zal een tarief van 21 procent tegemoet kunnen zien. Auto's met een zwaar vervuilende motor vallen in een nog hoger tarief, dat van 25 procent.

Het voorstel geldt, voor wat betreft het percentage van de bijtelling en de wijzigingen in de tarieven in de BPM, alleen voor de auto’s die in 2016 nieuw worden aangeschaft. Bestaande leasecontracten worden ontzien; niemand wordt tijdens zijn leaseperiode met nieuwe bijtellingspercentages geconfronteerd.

Voor het huidige wagenpark blijven de gebruikelijke termijnen van kracht, dat wil zeggen dat de fiscaal gunstige bijtelling voor bijvoorbeeld een auto die in 2015 wordt aangeschaft, tot 2020 gehandhaafd blijft. De wetgeving zoals die in 2016 van kracht wordt, verandert daar niets aan. Alleen indien iemand nu een auto heeft met bijvoorbeeld 14% bijtelling en hij in 2016 eenzelfde auto wil kopen, zal hij geconfronteerd worden met een hogere bijtelling.

Provincie: