maandag, 13. januari 2014 - 13:13 Update: 03-07-2014 0:44

Schurft in Maastrichts ziekenhuis uitgebroken

Foto van ingang ziekenhuis | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Maastricht

Het Maastricht UMC+ kampt op dit moment met een uitbraak van schurft. Dit meldt het ziekenhuis maandag.

‘Er zijn recent enkele gevallen van de huidziekte scabiës, oftewel schurft, geconstateerd. Er worden passende maatregelen in het ziekenhuis genomen om verdere verspreiding te voorkomen’, stelt het ziekenhuis.

Besmettelijk
Scabiës is een besmettelijke maar ongevaarlijke huidaandoening die wel veel last kan veroorzaken. De aandoening wordt veroorzaakt door een klein beestje; de scabiësmijt (schurftmijt). Eén van de belangrijkste klachten bij scabiës is jeuk door een allergische reactie op de mijt.


Besmetting met de mijt kan door langdurig, meer dan 15 minuten, of veelvuldig huidcontact met iemand die scabiës heeft. Na besmetting kan het nog twee tot zes weken duren voordat het klachten geeft. De aandoening is goed te behandelen.

Het oplopen van scabiës duidt niet op een gebrek aan hygiëne of het onvoldoende schoonmaken en komt niet door handen schudden of een kus. Scabiës is een onschuldige huidziekte, niet gevaarlijk en goed te behandelen.

Huisarts
‘De kans dat u als bezoeker of patiënt van het Maastricht UMC+ besmet bent is heel klein maar niet helemaal uitgesloten. Bij aanhoudende jeukklachten kunt u zich wenden tot uw eigen huisarts’, aldus het ziekenhuis.

Provincie: