woensdag, 11. juni 2014 - 16:30 Update: 03-07-2014 0:34

Selfie Rembrandt blijkt toch echt

Foto van zelfportret Rembrandt | National Trust
Foto: National Trust

Van een zelfportret, waarvan eerder werd getwijfeld of het door Rembrandt van Rijn zelf werd geschilderd, is nu wetenschappelijk bewezen dat het van de hand van de Nederlandse Oude Meester zelf komt. Dit meldt National Trust woensdag.

Na acht maanden van zorgvuldige speurwerk op het wereldberoemde Hamilton Kerr Instituut (HKI) in Cambridgeshire - en hernieuwd onderzoek door 's werelds toonaangevende Rembrandt deskundige – blijkt dat dit inmiddels beroemde zelfportret, de oorspronkelijke ‘selfie’ is .

Analyse
'Het zelfportret ging door een reeks onderzoeken en analyses waaronder visueel onderzoek onder vergroting, infrarood reflectografie, x-radiografie, strijklicht fotografie en pigment en middelgrote analyse. 'Na zorgvuldig reinigen en verwijderen van verschillende lagen van oude en vergeelde vernis bleken de originele kleuren en schilderstijl opeens veel gedetailleerder en gaf een driedimensionale uitstraling op de stof in Rembrandts mantel.'

De handtekening van de kunstenaar werd ook geanalyseerd en andere processen werden gebruikt voor verdere speurwerk. David Taylor, onze schilderijen en beeldhouwer curator zei: 'Het debat over de vraag of dit wel of niet een Rembrandt is al deccenia aan de gang.

Gele vernis
'Het belangrijkste element voor mij is het schoonmaken geweest. De lak was zo geel dat het moeilijk was te zien hoe mooi hij het portret had geschilderd. Nu kun je echt alle huidskleuren en andere kleuren zien, evenals de manier waarop de verf is behandeld, en het is nu veel gemakkelijker om het te waarderen als een Rembrandt '.

Het schilderij is vanaf vrijdag 13 juni 2014 te zien op de speciale tentoonstelling 'Rembrandt Revealed bij Buckland Abbey’ in Devon.