vrijdag, 14. februari 2014 - 15:31 Update: 03-07-2014 0:42

Sepot en nader onderzoek aangiften tegen politie rond voetbalwedstrijden

Archief EHF
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Rotterdam

De officier van justitie die het onderzoek leidt naar twee verschillende incidenten rondom voetbalwedstrijden in de Kuip, heeft besloten een van die zaken te seponeren. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.

'In de andere zaak gaat de rechter-commissaris nader onderzoek doen', aldus het OM.

De twee onderzoeken werden gestart naar aanleiding van aangiften van voetbalsupporters rondom de bekerwedstrijd AZ-PSV op 10 mei 2013, en de wedstrijd Feyenoord-Kuban Krasnodar op 29 augustus 2013. De onderzoeken werden uitgevoerd door het Bureau Interne Zaken van de politie Eenheid Rotterdam en de Rijksrecherche.

Bekerfinale
In het onderzoek naar de aangiften rondom de bekerfinale heeft de officier van justitie geconcludeerd dat de betrokken politiemensen conform de regels hebben gehandeld. Eerder op de dag waren diverse schermutselingen geweest tussen supporters van AZ en PSV. Bij het stadion trachtte de ME de groepen supporters uit elkaar te houden. De politie probeerde enkele mensen aan te houden.

Met die aanhoudingen bemoeiden zich weer andere supporters, al dan niet onder invloed van alcohol. Om zich die supporters van het lijf te houden, en de aanhoudingen te kunnen doen, gebruikte de politie onder andere de wapenstok. Het OM beoordeelt het gebruik van dat geweld als gepast. Voor het onderzoek zijn vele mensen gehoord en camerabeelden bekeken.

De aangevers zijn vrijdag op de hoogte gesteld. Zij kunnen als ze het niet eens zijn met de beslissing van de officier van justitie een klacht indienen bij het gerechtshof in Den Haag.

In het onderzoek naar de gebeurtenissen bij Feyenoord-Kuban Krasnodar heeft de officier besloten een nader onderzoek te vragen aan de rechter-commissaris. De betrokken politiemensen zouden onjuist hebben opgetreden en worden verdacht van mishandeling. De rechter-commissaris wordt onder andere gevraagd een getuige-deskundige te horen over het optreden in groepsverband en de daarbij geldende werkwijze.

Tegen de politie werd aangifte gedaan door een vader van een jongetje dat dreigde in het gedrang te komen en twee andere supporters. De drie werden met de wapenstok geslagen door politiemensen. De aangevers zijn vrijdag op de hoogte gebracht van de beslissing van de officier van justitie tot het laten verrichten van een nader onderzoek door de rechter-commissaris. Op basis van dit onderzoek zal besloten worden of en welke politiemensen worden gedagvaard voor de rechtbank.