woensdag, 19. november 2014 - 8:40 Update: 19-11-2014 11:03

Slachtoffers kindermishandeling moeten rechtstreeks hun burgemeester om hulp kunnen vragen

Mishandelde kinderen moeten bij hun burgemeerster terechtkunnen
Foto: Archief EHF
Amsterdam

In zijn column in de krant Metro doet de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan een oproep aan zijn collega's in Nederland.

Hij vindt dat dat kinderen die slachtoffer zijn geworden van mishandeling rechtstreeks bij hun burgemeester om hulp moeten kunnen vragen. Van der Laan is voorzitter van de Taskforce Kindermishandeling.

Vanavond zal de Amsterdamse burgervader deze oproep uitspreken voor het Nederlands Genootschap voor burgermeersters. Van der Laan in Metro: 'Ik ga mijn collega’s oproepen om alle krachten in hun gemeente aan te spreken om dit probleem het hoofd te helpen bieden. Zij kunnen het werk van de wethouders Jeugd en Zorg aanvullen. Kinderen moeten ook kunnen rekenen op hun burgemeesters als een last resort. Slachtoffers moeten in het stadhuis een veilig bastion vinden. Dat verlaagt de drempel om te praten. Zo dragen burgemeesters bij aan het bespreekbaar maken van het leed van deze kinderen.'

Er doen inmiddels al 80 van de 400 burgemeesters mee. Jaarlijks worden zeker 119.000 kinderen mishandeld. Gemiddeld telt elke schoolklas één slachtoffer, aldus Van der Laan in zijn column.