maandag, 21. april 2014 - 18:07 Update: 03-07-2014 0:37

Slecht verzorgde geiten staan op knieën om te eten

Foto van geit knielend eten | Politie
Foto: Politie
Rijen

De dierenpolitie heeft zaterdag een 65-jarige man uit Rijen gesommeerd om zijn geiten en damherten te laten bekappen. 'Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt', meldt de politie maandag.

Lange klauwen
Opmerkzaam gemaakt door een melding over geiten met te lange klauwen die op hun knieën eten gaan dierenagenten bij het opgegeven adres langs. In een weitje treffen zij zoals beschreven de twee geiten aan. Duidelijk is dat de dieren niet in staat zijn om op een normale manier te lopen en te eten. De eigenaar van de dieren wordt erbij gehaald om gezamenlijk de dieren te inspecteren.

Pijnlijk lopen
Glashelder is dat de geiten bij het lopen veel hinder ondervinden van hun te lange klauwen. De dierenagenten zien dat een liggende geit overeind komt, een paar moeizame stappen maakt en daarna snel weer snel gaat liggen. Een tweede geit gaat door de knieën om te eten. Bij een derde geit en enkele damharten is de toestand nog niet zo schrijnend, maar ook bij deze dieren zijn de klauwen en hoeven te lang. Wel zijn de dieren goed gevoed en hebben een container tot hun beschikking als beschutting.

Bestuursdwang opgelegd
Voor de slechte verzorging van de dieren krijgt de eigenaar een proces-verbaal. Met hem is afgesproken dat hij de geiten en damherten onmiddellijk laat bekappen. Als aansporing wordt bovendien bestuursdwang opgelegd.

Provincie: