dinsdag, 25. februari 2014 - 21:43 Update: 03-07-2014 0:41

Slob (CU) roept VVD op tot bezinning te komen

Foto van tent met lamp | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

In het tv-programma EenopEen heeft Arie Slob van de ChristenUnie (CU) dinsdagavond laten weten dat zijn partij niet op de huidige manier met het kabinet wil blijven samenwerken als de strafbaarstelling van illegaliteit doorgaat.

Fractievoorzitter Arie Slob wil dan aan verschillende kabinetsplannen niet meer meewerken. De CU, SGP en D66 hielpen dit kabinet onder meer bij het begrotingstekort.

Slob vindt wel dat als mensen hier illegaal zijn je eerst moet proberen ze weer terug te krijgen naar de plek waar ze vandaan zijn gekomen. Maar als de landen ze niet meer terugwillen, dan zijn die mensen wel hier en moet Nederland er wel iets mee, aldus Slob. Slob begrijpt het standpunt van de VVD dat ze illegalen terug willen zien te krijgen naar het land van herkomst, maar het gaat hem te ver om illegaliteit strafbaar te stellen. Volgens hem kunnen mensen wel illegaal ergens zijn, maar daarom zijn ze nog niet crimineel.

Slob denkt bovendien dat het strafbaar stellen van illegaliteit geen enkele bijdrage levert aan de oplossing van het probleem. Volgens hem wordt het probleem alleen maar groter. Op deze manier ga je mensen opjagen, zegt hij. Ze gaan zich verschuilen, niet meer naar een dokter. Kinderen krijgen geen onderwijs. En mensen die illegalen proberen te helpen worden dan medeplichtig aan crimineel gedrag.

Slob gaf aan dat alle partijen het erover eens zijn dat illegalen weer terug moeten naar het land waar ze vandaan komen. Slob: 'Steek daar je energie in. Het zorgen dat mensen weer op een goede manier terug kunnen, want daar zijn we allen het wel over eens, als ze illegaal zijn, moeten ze weer terug. Steek daar je energie in, ga daaraan werken, goed uitzetbeleid'....

Slob roept de VVD op om tot bezinning te komen en dit plan niet door te zetten. 'Ik hoop dat ze bij zinnen komen en dat van uitstel afstel zal komen, anders zal het schade opleveren', aldus Slob.