woensdag, 29. januari 2014 - 16:22 Update: 03-07-2014 0:43

Sluiting Polare kwam voor Centraal Boekhuis als een verrassing

Foto van boek bladeren | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Culemborg

‘Het besluit van Polare om de winkels te sluiten kwam voor ons als een verrassing’, meldt Centraal Boekenhuis (CB) woensdag.

In de afgelopen periode is er veel aandacht geweest in de media over de ontwikkelingen rond boekhandelketen Polare, waarbij ook regelmatig CB als partij werd genoemd. ‘Wij hechten er belang aan onze rol in de boekenbranche en in deze kwestie toe te lichten’, aldus CB.

CB vormt een belangrijke schakel in de Nederlandse boekenbranche tussen uitgevers en boekverkopers. Wij beheren de geld- en goederenstroom voor zo’n 1000 uitgevers en leveren aan 2500 boekverkopers.

‘Wij spelen geen rol in de commerciële afspraken tussen uitgevers en boekverkopers en hanteren in principe uniforme betalingsvoorwaarden voor alle boekverkopers. Hiermee dienen wij het belang van de uitgevers én dat van de boekenbranche in zijn geheel. In speciale omstandigheden kunnen wij afwijkende afspraken maken’, stelt CB..

Bij afspraken over de doorstart van de Selexyz-winkels – het tegenwoordige Polare – met ProCures in 2012 is een tijdelijke langere betalingstermijn overeengekomen, gezien de precaire situatie van de organisatie en de winkels. Deze regeling zou één jaar duren, waarna in de zomer van 2013 de reguliere betalingstermijn is ingegaan die voor elke boekverkoper geldt.

In de afgelopen weken heeft CB intensief contact gehad met Polare om de verdere continuïteit van Polare te ondersteunen. In het belang van het vinden van een constructieve oplossing geeft CB op dit moment geen nadere toelichting.