dinsdag, 25. februari 2014 - 8:01 Update: 03-07-2014 0:41

Snelheid A13 en A10 weer terug naar 80 kilometer per uur

foto van A10 | fbf
Foto: fbf
Den Haag

Eind maart gaat de maximumsnelheid op de A13 bij Rotterdam-Overschie en de A10-West bij Amsterdam weer omlaag van 100 km naar 80 km per uur.

Dit heeft verkeersminister Schulz van Haegen dinsdag aan de Tweede Kamer laten weten, zo schrijft het AD.

Enkele jaren geleden werd op deze snelwegen de snelheid nog verhoogd van 80 km naar 100 km per uur. Daarop kwamen protesten van omwonenden en organisaties en er volgden juridische procedures. In november bepaalde de rechtbank dat Schultz haar besluit om de maximumsnelheid op de A13 bij Overschie te verhogen naar 100 kilometer per uur moest heroverwegen. Er zou te weinig rekening zijn gehouden met omwonenden, die zich beklagen over lawaai en luchtvervuiling. De rechtbank in Amsterdam kwam met een soortgelijke uitspraak over de A10-West.

Uit nieuwe berekeningen van de luchtvervuiling op de A13  blijkt nu dat bij een snelhied van 100 kilometer per uur de normen misschien niet worden overschreden, maar dat de kritische grens per 1 januari 2015 wel heel dichtbij komt, zo schrijft de krant.  Uit de berekeningen blijkt ook dat op de A10 de luchtkwaliteit bij 100 kilometer per uur ruim onder de norm blijft, behalve op een plek waar aan beide zijden van de weg flats staan. Daar hoopt de verontreinigde lucht zich op bij de onderste verdiepingen.

Schultz:zegt hierover in het AD 'Ondanks dat voor luchtkwaliteit het probleem bij twee langs de A10 gelegen flats ook bij 80 kilometer per uur blijft bestaan, heb ik uit voorzorg besloten om ook daar de snelheid overdag te verlagen naar 80 kilometer per uur.'

En verder laat aan de krant ze weten: 'Ik had het graag anders gezien. Maar als het niet kan binnen de norm, wil ik niet degene zijn die de snelheid toch omhoog houdt. Want mensen moeten blijven geloven in mijn belangrijkste boodschap: sneller waar het kan, langzamer waar het moet.'

De verlaagde maximumsnelheid bij Overschie en Amsterdam gaat op 29 maart in

Provincie:
Tag(s):