dinsdag, 28. januari 2014 - 17:40 Update: 03-07-2014 0:43

SP wil overgangstermijn één-bankrekening-maatregel

Foto van belasting envelop geld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Tot 1 juli mogen mensen niet gekort worden op hun toeslag, vanwege de één-bankrekening-maatregel, vindt Tweede Kamerlid Jesse Klaver van de SP. Dit meldt de SP dinsdag.

Tweede Kamerlid Jesse Klaver wil dat staatssecretaris Weekers zijn Belastingdienst tot 1 juli de tijd geeft om de gegevens over de bankrekening van mensen op een correcte manier te verwerken.

Overgangstermijn
Deze overgangstermijn wordt nu niet gehanteerd door de Belastingdienst, maar staat wel genoemd in de regelgeving van staatssecretaris Weekers. Twee dagen voor ingang van de regeling verzond staatssecretaris Weekers nog een persbericht waarin staat dat mensen tot 1 juli hebben om de nodige wijzigingen aan de Belastingdienst door te geven.

Eén-bankrekening-maatregel
De één-bankrekening-maatregel zorgt ervoor dat mensen voortaan alleen huurtoeslag of zorgtoeslag kunnen krijgen als dit op één bankrekeningnummer gestort wordt op hun eigen naam.

Bij het controleren van rekeningnummers door de belastingdienst zijn echter grote vertragingen opgetreden en forse fouten gemaakt, waardoor meer dan 100 000 mensen geen toeslag hebben ontvangen terwijl ze daar wel recht op hebben.

Jesse Klaver: “Het is een chaos bij de belastingdienst. Mensen komen onterecht in de financiële problemen doordat de dienst van staatssecretaris Weekers zijn zaken niet op orde heeft. Het is onbegrijpelijk dat de belastingdienst niet even de tijd neemt om rekeningnummers te controleren, voordat zij lukraak de huur- of zorgtoeslag van mensen stopzet. De huidige wanorde met toeslagen is onacceptabel en moet per direct stoppen.”