woensdag, 17. december 2014 - 8:42 Update: 17-12-2014 23:15

Spanning stijgt op het Binnenhof

Zorgwet sneuvelt; crisis in het kabinet
Foto: RVD
Den Haag

Ingewijden rond het Binnenhof vrezen dat het conflict over de weggestemde zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid kan uitmonden in een kabinetscrisis.

Als de drie PvdA-senatoren niet instemmen met de zorgwet,dreigt het kabinet te vallen. Dit schrijft het Reformatorisch Dagblad woensdag. De top van de coalitie van VVD en PvdA is woensdagochtend na urenlang overleg niet tot een oplossing gekomen over de problemen die zijn ontstaan door het sneuvelen van de zorgwet.

Geen vrije artsenkeuze
Als de zorgwet van Schippers aangenomen wordt, hebben de zorgverzekeraars de keuze met welke zorgverlener zij afspraken maken over bepaalde onderhandelingen. Dat betekent dat patiënten niet meer vrij zijn in het kiezen van de arts. Verzekeraars hoeven dan alleen behandelingen te vergoeden van zorgverleners met wie ze een contract hebben afgesloten. Als patiënt word je dus gedwongen met de arts in zee te gaan die je zorgverzekeraar voor je uitkiest. Als je dat niet bevalt dan moet je het zelf gaan betalen. Deze zorgwet van Schippers moet vanaf 2016 het kabinet jaarlijks een besparing opleveren van 1 miljard euro.

Guusje ter Horst
Eén van de PvdA-senatoren die tegenstemde is Guusje ter Horst. Zij denkt dat het kabinet nu met andere voorstellen zal komen. Ze verwacht niet dat er wat aanpassingen komen of dat er snel een nieuw voorstel op tafel ligt. Ze benadrukte dat ze heeft tegengestemd vanwege vrij principiële bezwaren. Ze vindt dat de positie van de zorgverzekeraars nog steviger wordt door het voorstel, zo schrijft nu.nl. Tegen nu.nl zegt ze 'We zagen grote bezwaren en die werden vrij breed gedragen. Niet alleen door de drie PvdA'ers die tegenstemden.'

Provincie:
Tag(s):