woensdag, 23. april 2014 - 9:09 Update: 03-07-2014 0:37

Spitstarief trein duurder, daluren voordeliger

Foto van trein op station | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Utrecht

De NS heeft plannen om de tarieven van treinkaartjes in de spits te verhogen.

De prijs van een enkele reis kan dan maximaal met 10 procent stijgen. Een trajectkaart mag maximaal 6 procent duurder worden. Dit schrijft het AD woensdag op basis van nieuwe vervoersafspraken met staatssecretaris Mansveld, die in het bezit zijn van de krant.

Worden de kaartjes in de spits duurder, buiten de spits wordt de prijs van een enkeltje met minimaal 12 procent verlaagd. Voordat de duurdere kaartjes in de spits mogen worden ingevoerd, moet de NS eerst de verwachte effecten van de prijsstijging in kaart brengen. Ook mogen consumentenorganisaties hun advies nog uitbrengen. Staatssecretaris Mansveld zegt de duurdere kaartjes in de krant:' We willen bereiken dat mensen in de daluren gaan reizen als ze niet in de spits hoeven te reizen. Dat kan ook vaker, door flexwerken. We willen de passagiersstroom spreiden over de dag en mensen bewuster laten reizen. Ook voor het goederenvervoer denken we aan flexibele tarieven.' 

Mansveld heeft voor de komende tien jaar een heleboel afspraken gemaakt met NS en Pro Rail, met als doel de kwaliteit, de service en de veiligheid voor treinreizigers te verbeteren. Een van de afspraken is dat sprinters op lange ritten uitgerust worden met toilet.

Provincie: