woensdag, 8. januari 2014 - 9:03 Update: 03-07-2014 0:45

Staatssecretaris Dekker lanceert proef voor tweetalig basisonderwijs

Foto van kind voor het schoolbord | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Vanaf volgend schooljaar gaan 12 basisscholen meedoen met een proef met tweetalig onderwijs.

De basisscholen gaan hun lessen dan ook in het Engels geven. Op deze 12 scholen zal dan de helft van tijd Engels worden gesproken. Dit melden verschillende media woensdag.

Staatssecretaris Sander Dekkers lanceert woensdag de proef voor het tweetalig primair onderwijs: 'Juf can I go to  the toilet?' Door basisscholen hun lessen ook in het Engels te laten geven, denkt Dekkers dat Nederland straks beter kan concurreren met andere kenniseconomieën. Hij maakt vandaag bekend welke scholen aan de proef mogen meedoen. Ook ouders willen graag tweetalig onderwijs voor hun kind.

Op alle basisscholen wordt al Engelse les gegeven, maar op deze 12 scholen die mee gaan doen aan de proef, worden dan ook andere vakken, zoals aardrijkskunde en biologie, in het Engels gegeven. Van de staatssecretaris mogen de scholen ook Duits of Frans als tweede taal aanbieden, maar daar voelen de scholen voorlopig weinig voor.

De proef wordt over vijf jaar geëvalueerd. De staatssecretaris werkt ondertussen aan een wetsvoorstel om alle basisscholen voorlopig de mogelijkheid te geven om vijftien procent van hun lessen in het Engels te geven.

Een overzicht van de basisscholen die meedoen:

De Haagse Schoolvereniging in Den Haag
De Polle in Marsum
De Blijberg in Rotterdam
De Lanteerne in Nijmegen
Het Talent in Lent
De Violenschool in Hilverum
De Wilge in Hilversum
De Kindercampus in Hilversum
De Groningse Schoolvereniging in Groningen
De Internationale School in Eindhoven
De Prinseschool in Enschede
De Visserschool in Amsterdam

Provincie: