zaterdag, 8. maart 2014 - 9:05 Update: 03-07-2014 0:41

Start Boekenweek met buitenaards Boekenbal

foto van boeken | fbf
Foto: fbf
Amsterdam

In de stadsschouwburg van Amsterdam zijn vrijdagavond Nederlands bekendste schrijvers bijna allemaal bij elkaar gekomen om het begin van de Boekenweek te vieren met het Boekenbal.

Het 79e Boekenbal had als thema 'buitenaards reizen'. En dat was duidelijk te zien. De schouwburg was veranderd in een soort van ruimtelanceringsstation. Zo stond op het balkon de rokende raket uit de Kuifje-strip Raket naar de maan en zag de zaal binnen eruit als een soort vertrekhal van een luchthaven. Ook waren er stewerdessen, een sterrenwacht en een souvenirsshop.

Cabaretier Vincent Bijlo opende de avond in een astronautenpak en praatte het programma aan elkaar als een reisleider die zijn gasten voorbereidt op een reis naar Mars. Bijlo: 'De CPNB heeft mij voorgedragen als planeetdichter van de planeet Mars.'

Lee  Towers bracht een ode aan eregast en Boekenweekauteur Tommy Wierenga met zijn versie van het nummer Space Oddity van David Bowie. Wierenga schreef het Boekenweekgeschenk de novelle 'een mooie jonge vrouw'. Wieringa oogste veel lof met zijn boek, dat al verkocht is aan diverse landen.

Er waren op het bal veel prominente gaste zoals Jelle Brandt Corstius, de schrijver van het Boekenweekessay, Connie Palmen, Robert Vuijsje, Renate Dorresteijn, P.F. Thomese, Jan Siebelink, Annejet van der Zijl, Carice van Houten, Halina Rijn en vele, vele anderen. Ook minister Jet Bussemaker van Onderwijs was aanwezig.

De Boekenweek  duurt nog tot en met 16 maart.