dinsdag, 9. december 2014 - 14:48 Update: 09-12-2014 20:37

Start reconstructie Boeing 777 MH17 op vliegbasis Gilze Rijen

Eerste wrakstukken MH17 aangekomen in Gilze Rijen
Foto: Min. Defensie / OVV
Gilze Rijen

Op de vliegbasis Gilze Rijen zijn dinsdagmiddag de eerste acht vrachtwagen aangekomen met wrakstukken van de Boeing 777 van vlucht MH17. De lading zal volgens een vaste procedure worden uitgeladen, gefotografeerd, gescand en ingedeeld. Hierna start het onderzoek aan de wrakstukken en de voorbereiding van de reconstructie.

Op het terrein van de basis is voor het onderzoek van de wrakstukken een hangar vrijgemaakt. Hier werken onderzoeksteams onder leiding van de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan het onderzoek naar de oorzaak en het verloop van de crash.

Tegelijkertijd werken in de hangar onderzoeksteams van de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie aan het strafrechtelijk onderzoek. De onderzoeken van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie worden onafhankelijk van elkaar uitgevoerd. Omdat het voor beide onderzoeken van belang is de wrakstukken te kunnen onderzoeken, zijn hierover afspraken gemaakt.

Ongeveer 40 nabestaanden hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om bij de aankomst van de eerste wrakstukken aanwezig te zijn. Op een later moment zullen nabestaanden de mogelijkheid krijgen om (een deel van) de wrakstukken te bekijken wanneer deze volgend jaar (deels) gereconstrueerd zijn. De Onderzoeksraad en het Openbaar Ministerie zullen de nabestaanden informeren zodra duidelijk is wanneer het bekijken van de wrakstukken mogelijk is.

Met de aankomst in Gilze-Rijen zijn twee van de in totaal vier konvooien met wrakstukken op de plaats van bestemming. De twee andere konvooien zijn nog onderweg en worden in de loop van de week in Nederland verwacht. 

Lees alles over:
Provincie: