woensdag, 11. juni 2014 - 21:18 Update: 03-07-2014 0:34

Statiegeld petfles blijft voorlopig nog

Foto van plastic frisdrankfles met statiegeld | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu geeft nu nog geen toestemming om het statiegeld op grote frisdrankflessen af te schaffen. Het verpakkende bedrijfsleven voldoet niet aan alle eisen uit de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022.

Uit onderzoek van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat in supermarkten nog steeds verpakkingsmateriaal ligt dat PVC bevat. Een van de voorwaarden om statiegeld vrij te geven, was dat dit niet zo zou zijn. 'Het bedrijfsleven moest aan alle eisen voldoen en dat is niet gebeurd,' aldus Mansveld.

Aan andere eisen, bijvoorbeeld het hergebruik van 90.000 ton kunststof en het plaatsen van inzamelingsbakken voor kunststof bij supermarkten, heeft het bedrijfsleven wel voldaan. Mansveld: “Ik ben blij dat er meer plastic uit huishoudelijk afval is gerecycled. Zo komen we steeds dichter bij een economie waarin hergebruik centraal staat. Daar is mijn afvalbeleid op gericht en daar moeten ook alle middelen op gericht zijn.”

De staatssecretaris wil dat in 2020 75 procent van het huishoudelijk afval en het afval van bedrijven en kantoren gescheiden is. Ook wil zij het afval dat nu wordt gestort of verbrand in tien jaar halveren; van nu bijna tien miljoen ton naar vijf miljoen ton in 2020.

Staatssecretaris Mansveld beziet medio 2015 de voortgang van de afspraken in de Raamovereenkomst opnieuw; onder andere of dan alle PVC-verpakkingen uit de supermarkten zijn verbannen. Mansveld vraagt de ILT om voor die tijd weer te toetsen of het bedrijfsleven aan de eisen heeft voldaan.

Provincie:
Tag(s):