vrijdag, 7. maart 2014 - 15:32 Update: 03-07-2014 0:41

Steeds meer lege boerderijen op platteland

Foto van vervallen boerderij | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Wageningen

De aankomende 20 jaar neemt de leegstand van gebouwen van boerenbedrijven explosief toe.

Dit voorspelt Alterra-onderzoeker Edo Gies, op basis van onderzoek dat hij deed voor het InnovatieNetwerk naar vrijkomende agrarische bebouwing.

Die leegstand zal veel groter zijn dan op de kantorenmarkt. Gies bepleit flexibiliteit van gemeenten tegenover het vestigen van bedrijfjes op het platteland. In 2030 staat 15 miljoen vierkante meter agrarisch onroerend goed leeg. Dat komt overeen met de oppervlakte van meer dan 2100 voetbalvelden.

24.000 boeren stoppen
De verwachte leegstand van Nederlandse boerenerven overstijgt daarmee die van kantoren of winkels. In de komende twintig jaar zullen circa 24.000 agrarische bedrijven stoppen. Dat zijn steeds meer boerderijen met grote stallen, die ongeschikt zijn voor gangbare vormen van wonen en werken.

“Die 24.000 bedrijven laten 32 miljoen vierkante meter aan woon- en bedrijfsgebouwen achter,” zegt Edo Gies, die het onderzoek uitvoerden met collega’s Wim Nieuwenhuizen en Rob Smidt.

“Als onze verwachtingen uitkomen zorgt dit voor een leegstand van 15 miljoen vierkante meter aan bedrijfsgebouwen. Daarnaast zal 17 miljoen vierkante aan gebouwen van eigenaar veranderen.”