dinsdag, 18. november 2014 - 10:43 Update: 18-11-2014 14:39

'Steeds schonere toiletten snelwegen'

Toiletten snelwegen steeds schoner
Foto: fbf
Den Haag

Toiletten in de benzinestations langs de snelwegen zijn steeds schoner. Dat blijkt uit een onderzoek van de ANWB Kampioen naar 50 toiletten langs snelwegen.

Door de komst van betaalde toiletten bij de grote benzinemaatschappijen is er meer aandacht voor schoonmaak, onderhoud en faciliteiten. Dat vertaalt zich door in betere testresultaten. Die zijn beduidend beter dan die van zes jaar geleden.

De schoonste snelwegtoiletten in Nederland zijn te vinden aan de A73 bij het benzinestation Honsiep. In 2008 was deze nog één van de vuilste van ’s lands snelwegen. Samen met Texaco Twaalfmaat (A9), Shell De Andel (A12) en Shell Hogewei (A329) behoren deze toiletten tot de schoonste van Nederland. Deze vier behoren dus tot de schoonste van het land. Texaco Steelhoven (A59) haalde echter de laagste score. Het testteam trof daar microbiologisch vervuilde kranen en brilen van de herentoiletten aan. Alle toiletruimten roken niet lekker, wastafels, wc-brillen waren niet schoon en de vloeren en de verlichting waren vuil.  

Damestoiletten schoner

Zes van de tien te vieze kranen zijn te vinden in het herentoilet.  Het team trof in de herentoiletten bij zeven van de acht vieze toiletbrillen. Bovendien waren er microbiologisch besmette deurknoppen tussen in de toiletten. De damestoiletten waren in alle opzichten schoner.

Monsters

De ANWB heeft alle toiletten tweemaal incognito bezocht.  Eenmaal door laboratoriummedewerkers en eenmaal door medewerkers van de ANWB. In beide gevallen werd zowel de optische hygiëne beoordeeld van zowel het dames- als herentoilet. De laboranten namen ook nog monsters van wc-bril, kraan, deurknop en babyverschoonkussen.

Betalen voor gebruik

Inmiddels moet de bezoeker bij 30 van de 50 snelwegtoiletten betalen voor gebruik. Bij achttien stations kan men gratis terecht.  Voor slechts twee geldt een  vrijwillige bijdrage. 

Provincie:
Tag(s):